Gemeente Leeuwarden

Open Dagen Luchtmacht 2006 Vliegbasis Leeuwarden

Bron: Vliegbasis Leeuwarden (30-05-2006) De Koninklijke Luchtmacht opent op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni haar deuren op de Vliegbasis Leeuwarden. Bezoekers kunnen kennis maken met personeel en materieel van de luchtmacht. Het thema van de dagen is "De Koninklijke Luchtmacht: Eén team, één taak." Defensie is een onderdeel van onze maatschappij, maar een persoonlijke kennismaking met de krijgsmacht is voor het grote publiek vaak niet mogelijk. De krijgsmachtdelen willen door het organiseren van Open Dagen aan de Nederlandse bevolking laten zien hoe en met welke middelen zij invulling geven aan hun taken.

Tijdens de Open Dagen op de Vliegbasis Leeuwarden vormen demo-teams uit binnen- en buitenland, waaronder dit jaar de ´Blue Angels´, het hoogtepunt voor het publiek. Daarnaast zijn er verschillende vliegtuigen, helikopters, geleide wapens en grondapparatuur opgesteld in een zogenaamde static show. In een uitgebreide tentoonstelling kunnen de bezoekers alle mogelijke aspecten van het moderne luchtmachtbedrijf zien.

Behalve de Koninklijke Luchtmacht, presenteren zich ook eenheden van de Marine, Landmacht, Marechaussee en het Commando Diensten Centra. Tevens zijn een groot aantal opleidingsinstituten, verenigingen en organisaties uit de luchtvaartwereld present.

De Vliegbasis Leeuwarden is vrijdag 16 en zaterdag 17 juni van 08:00 uur tot 17:00 uur open voor het publiek. De toegang is gratis. Bezoekers worden geadviseerd met het openbaar vervoer te reizen. Vanaf het NS-Station Leeuwarden worden op beide dagen gratis pendelbussen ingezet. Deze bussen vertrekken vanaf de opstapplaats achter het busstation en rijden naar de Schapenlaan aan de zuidzijde van de vliegbasis, evenals de pendelbussen vanaf het Frisian Expo Centre (FEC) en de
A-31. De bussen die vertrekken vanaf Stiens, de Grote Wielen en de N-355 rijden naar de Kampweg aan de oostzijde van de vliegbasis.

De A-31 tussen Dronrijp en Marssum is vanaf vrijdag 06:00 uur volledig afgesloten voor alle verkeer. Doorgaand verkeer wordt over de parallelwegen geleid. Deze afsluiting geldt eveneens voor de noordzijde van de N-355, tussen de Grote Wielen en Tytsjerk. De zuidelijke helft van de N-355 wordt opengesteld voor doorgaand verkeer in beide richtingen. De A-31is vanaf zaterdag 17 juni 24:00 uur weer opengesteld, de N-355 vanaf zondag 18 juni 12:00 uur.

Bezoekers die toch per auto of motor naar de Open Dagen komen krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van parkeerplaatsen rondom Leeuwarden. Een parkeerkaart kost EUR5,- per auto/motor. Bezoekers worden per bus vanaf de parkeerplaatsen naar het Open Dag terrein vervoerd. Parkeren kan op de A-31 tussen Dronrijp en Marssum, bij het FEC, op de N-355 noordzijde tussen Grote Wielen en Tytsjerk, bij de Groene Ster en in Stiens. Motorrijders worden verzocht om de motor te stallen bij het FEC. Daar is gelegenheid om motorkleding en helm achter te laten.

Middels bebording worden bezoekers buiten Leeuwarden op de hoogte gesteld van mogelijke parkeerlocaties en daarheen geleid. Invaliden worden op vertoon van een speciaal bewijs toegang verleend tot de vliegbasis. In verband met de verwachte drukte kan het reguliere verkeer rondom Leeuwarden hinder ondervinden van bezoekers van de Open Dagen. Het meenemen van huisdieren is niet toegestaan.

De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht worden afwisselend georganiseerd door de Vliegbases Leeuwarden, Volkel en Gilze-Rijen.