Festival Mundial brengt VN Ontwikkelingsdoelen tot leven

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
8 juni 2006

MINBZ: Festival Mundial brengt Millennium Ontwikkelingsdoelen tot leven

Op zaterdag 17 en zondag 18 juni vindt de 19e editie van Festival Mundial plaats in het Tilburgse Leijpark. Onder de noemer Music Beats Poverty staat Festival Mundial geheel in het teken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen die gericht zijn op het oplossen van het wereldwijde armoedeprobleem. Veel organisaties spannen zich in om de bezoeker op treffende wijze te betrekken bij de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Zo kan de bezoeker bijvoorbeeld een spannende belevenistoer maken.

In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Oxfam Novib en Cordaid heeft Misteli Beleveniscommunicatie de 'Experieight' gemaakt. De bezoeker van Festival Mundial kan door deze belevenistoer kennis maken met alle acht Millennium Ontwikkelingsdoelen. Elk Millennium Ontwikkelingsdoel krijgt de vorm van een koker waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Eenmaal in de koker zijn er tal van verrassingen. De bezoeker ervaart door iets te doen, te zien, te horen of te voelen de verschillende aspecten die met armoede verbonden zijn en de mogelijke oplossingen voor dit probleem. De Experieight wordt zaterdag 17 juni om 12:30 uur officieel geopend door de Nederlandse Aids-ambassadeur Paul Bekkers in samenwerking met twee wereldvrouwen: Bi Kidude (Zanzibar) en Rabiatou Serah Diallo (Guinnée). Tevens wordt tijdens Festival Mundial de première film 'As old as my tongue' van Bi Kidude vertoond.

In het jaar 2000 hebben 189 landen de VN-Millenniumverklaring ondertekend waarmee ze verklaard hebben zich actief te gaan inzetten om de wereldwijde armoede te bestrijden. Er zijn acht concrete en meetbare doelstellingen geformuleerd: de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Deze doelen zijn gericht op het uitbannen van extreme armoede en honger, toegang tot onderwijs voor alle jongens en meisjes, dezelfde rechten voor mannen en vrouwen, sterke daling van de kindersterfte, minder sterfte onder vrouwen door zwangerschap, geen verdere verspreiding van ziektes als aids en malaria, meer mensen in een duurzaam leefmilieu en meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp. In 2015 moeten deze doelen gehaald zijn.