Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Grote deelname aan Skeelerronde Holland Inline Cup in Zaanstad

Tweehonderdzeventig wedstrijdrijders en honderden toerrijders gaan zaterdag 17 juni van start in het skeelerevenement Univé Holland Inline Cup in Zaanstad. Aan de start van deze achtste Skeelerronde van Zaanstad, tevens de tweede etappe van de Holland Inline Cup, verschijnen toppers als de kersverse Nederlands wegkampioen Gary Hekman uit Gramsbergen, voormalig zevenvoudig nationaal kampioen Arjan Smit en de Fransman Cédric Michaud, die al vier keer won in Zaanstad. Voor recreatieve rijders is dit een kans om op hetzelfde parcours als nationale en internationale skeelervedetten een sportieve prestatie te leveren.

De route is een ronde van 33 km door de Zaanstreek, langs de groene randen van de stad en door alle zeven kernen van Zaanstad. De wedstrijdtoppers, de A- en B-rijders, starten om 18.00 uur en leggen deze ronde tweemaal af, alle overige categorieën één keer. Voor minder geoefenden en jeugd is er het rondje HalfOm over 14 km. Dit bleek vorig jaar een succes. Deelnemers onder 16 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.

Een Nederlandse favoriet voor de overwinning is, behalve nationaal kampioen Hekman en vice-kampioen Smit, ook Roy Boeve uit Kampen. Boeve (21) was derde op het NK over 42 km en werd tweede in de eerste etappe van de Holland Inline Cup, eerder dit seizoen in Bantega. Winnaar van die eerste etappe was de Belg Renaat Demeter (29), die vorig jaar tweede werd in Zaanstad, in goede vorm verkeert en van lange afstanden houdt. "De criteriumrondjes gaan mij tegenwoordig een beetje te snel." Andere Nederlandse kanshebbers zijn Arjan Mombarg (Vorden), Geert Plender (Kampen), Roel van Hest (Apeldoorn) en Willem Hut (Haulerwijk). Dan is er nog een groep Belgische favorieten met onder meer werelduurrecordhouder Frank Fiers, vorig jaar winnaar van de Bartlehiemtocht, het loodzware open Nederlands kampioenschap over 100 km. Fiers moest door een hersenschudding, opgelopen bij een val in Emmeloord eind april, enkele wedstrijden laten lopen, maar is terug. Andere Vlaamse kanshebbers zijn Stijn Van Hove, vorig jaar winnaar van de Univé Topcompetitie over vier lange afstanden, Sander Armée, Jimmy Pierloot en Sven Depoorter.

Ook 42 vrouwen gaan even na 18.00 uur in een wedstrijd over 33 km van start. Een favoriet voor de zege is de Belgische topper Hilde Goovaerts, die in 1995 al wereldkampioene op de halve marathon was. Andere kanshebbers zijn Foske Tamar van der Wal (Grijpskerk), de nummer 2 van het NK, Anniek ter Haar (Dedemsvaart) en Mariska Huisman (Andijk). Verder vertrekt in Zaanstad een groot peloton C-rijders en veteranen. De disciplinecommissie speed van de Skatebond Nederland heeft voor de Holland Inline Cup een andere klasse-indeling toegepast, waarbij indeling meer op niveau dan op leeftijd en geslacht plaatsvindt. Er zijn drie wedstrijdklassen met elk een eigen uitslag en prijzenschema: klasse 1: A&B; klasse 2: C1&V1&D1 en klasse 3: C2&V2&D2.

De toerrijders en de deelnemers aan de Businessrace, voor bedrijven, scholen en instanties, vertrekken om 19.30 uur voor een ronde van 33 km, de deelnemers aan het rondje HalfOm om 19.35 uur. De wegen zijn zoveel mogelijk afgezet door verkeersregelaars. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers drinken. Het dragen van een helm is verplicht. De start en finish zijn in de Peperstraat in Zaandam. Kleedgelegenheid, rugnummers en prijsuitreiking in sporthal De Vang aan de Koningscheelstraat 1. Voor de jeugd is er om 15.30 uur de Kidsrace in Saendelft. Vanaf 14.45 uur kunnen kinderen zich zowel individueel als in teamverband inschrijven. Meer informatie en online inschrijven voor toerrijders op www.skeelerronde-zaanstad.nl en www.skatebond.nl.

De Univé Holland Inline Cup omvat vier skeelerklassiekers. Het concept is afgekeken van de World Inline Cup, de French Inline Cup en de Swiss Inline Cup. Daarin vertrekt een massa subtoppers en toerrijders direct achter een veld internationale topskeelers. De eerste etappe is 13 mei verreden in Bantega, er volgen er nog twee, 19 augustus in Hallum (Bartlehiemtocht) en 26 augustus de finale in het Gelderse Alem.

De deelnemerslijst van alle wedstrijdcategorieën is te vinden op www.skatebond.nl. Klik hiervoor op 'Speed', vervolgens op 'Competities en wedstrijden', 'Wedstrijdkalender', klik op de datum van het evenement en vervolgens op 'Aanmeldingen' bovenaan de pagina.