Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Gratis biologisch hapje en drankje voor fietsers

Ga de boer op: fiets naar de biologische boerderij!

Amsterdam, 12 juni 2006 --- Komend weekend kan iedereen een koe in de ogen te kijken, sla horen groeien of een varken in de modder zien relaxen. Onder de noemer 'Ga de boer op!' organiseert Milieudefensie door heel Nederland 47 fietstochten naar biologische boerderijen. De fietstochten haken aan bij de landelijke Open Dagen bij biologische boeren en tuinders van Biologica. Langs de fietsroutes kunnen bezoekers afstappen om de biologische praktijk zelf te bekijken, bij boeren en boerinnen die werken aan een goed en diervriendelijk product, zonder gif, kunstmest of gentech.

De fietstochten naar de biologische boerderijen voeren door fraaie, landelijke streken van Nederland. In zo'n 50 plaatsen zijn vertrekpunten voor de fietsers, van Drachten tot Maastricht. Iedereen kan gratis meedoen. Deelnemers kunnen de routes individueel fietsen of meerijden met een groepsfietstocht. Bij de groepstocht vanuit Utrecht voert cabaretier Vincent Bijlo het peloton aan. De meeste routes starten bij een Natuurwinkel, waar deelnemers op zaterdag 17 juni een gratis tasje met een biologisch hapje en drankje kunnen afhalen.

Wat: Ga de boer op: fiets naar de biologische boerderij! Wanneer: Zaterdag 17 juni en zondag 18 juni. Waar: Vertrekpunten in zo'n 50 plaatsen door heel Nederland, zie ook: www.gadeboerop.nl Extra: Cabaretier Vincent Bijlo neemt op zaterdag deel aan de fietstocht vanuit Utrecht die om 10.30 uur start bij de Natuurwinkel, aan de Nachtegaalstraat 51a. Deze groepstocht voert onder meer naar een tuinbouwbedrijf te Groenekan.

Milieudefensie, Biologica en de Natuurwinkels willen met de fietstochten en de Open Dagen de biologische landbouw in Nederland een steuntje in de rug geven. Bezoekers kunnen door een kijkje in de stal en op het veld de praktijkkant beleven. Op veel opengestelde boerderijen zijn ook proeverijen georganiseerd. Als méér mensen genieten van biologisch voedsel, betekent dit méér behoud van landschap en een gezonder leefmilieu.

Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie: 020 5507333 Tijdens het weekend van 17 en 18 juni: Wouter van Eck (campagneleider Landbouw en Voedsel) via 06 29593880. Hij fietst zaterdag van Utrecht naar een tuinbouwbedrijf in Groenekan en zondag van Nijmegen naar een melkveehouderij in Leuth.

Overzicht van fietstochten, vertrekplaatsen en routebeschrijvingen: www.gadeboerop.nl