Provincie Overijssel

Geld gereserveerd voor biologische landbouw

Op 17 juni opent de biologische sector haar deuren voor het publiek. Gedeputeerde Piet Jansen bezoekt tijdens deze landelijke open dag het biologische melkveebedrijf ât Ecoloar van de familie Mulder in Wythmen. De provincie is zeer betrokken bij de ontwikkeling van biologische landbouw in Overijssel. âWe liggen goed op koers met de uitvoering van ons Plan van Aanpak Biologische landbouw 2005-2007â, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jansen. âOverijsselse ondernemers, instellingen en marktpartijen maken goed gebruik van de subsidiemogelijkheden en ondersteuning die de provincie biedt.â Afgelopen jaar heeft de provincie ⬠250.000,-- voor de sector gereserveerd en ook dit jaar is eenzelfde bedrag beschikbaar.

Gedeputeerde Staten zien de biologische landbouw als één van de antwoorden op maatschappelijke vragen rond dierenwelzijn, voedselkwaliteit en natuurlijkheid. Ook levert biologische landbouw een grote bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van het landelijk gebied, zoals de grondwaterkwaliteit en de aantrekkelijkheid van het landschap. âDe biologische ondernemer kiest bewust voor een duurzame aanpak. Zij nemen risicoâs, tonen lef, experimenteren en pionierenâ, meent gedeputeerde Jansen. âDe kennis en ervaring die in deze sector wordt opgedaan met bijvoorbeeld kringloop bedrijfsvoering en bodemvruchtbaarheid is goud waard. Een goede uitwisseling van deze kennis met de gangbare landbouw vind ik dan ook uitermate belangrijk.â

Met het budget van ⬠250.000,-- dat de provincie beschikbaar stelt, worden vooral initiatieven op het gebied van professionalisering van de branche en het vergroten van de afzetmarkt ondersteund. Daarnaast gaat het om het verbeteren van de samenwerking in de biologische en reguliere landbouwsector en tussen recreatie, natuur en producent. Goede voorbeelden hiervan zijn Landwinkels, het merk Vechtdal Producten, afzetversterking via huisverkoop en een markt voor regionale biologische producten.

Woord en daad

De provinciale betrokkenheid bij de ontwikkeling van de biologische sector bestaat niet alleen uit het beschikbaar stellen van geld. Medio vorig jaar heeft de provincie Overijssel een intentieverklaring getekend met het ministerie van LNV rond het stimuleren van biologische catering. Doel is om uiterlijk eind 2007 ruim vijftig procent van alle provinciale cateringinkopen biologisch te laten zijn. âBiologische landbouw heeft baat bij een groot afzetgebied. Hier willen we als provincie graag aan meewerken. Door biologische producten in onze eigen kantine aan te bieden, stimuleren we deze bedrijfstak op een heel actieve manier. We voegen dus de daad bij het woordâ, aldus gedeputeerde Piet Jansen.