Stadsgezichten Haarlem: een dag vol cultuur in de Spaarnestad

HAARLEM, 20060516 -- Het Soeterbeeck Programma en het Thijmgenootschap organiseren in Haarlem op 17 juni 2006 een dag vol lezingen, stadswandelingen, muziek en museumbezoek over de culturele geschiedenis van Haarlem. Stadsgezichten Haarlem begint om 10.15 uur in de Sint Bavokerk, Oude Groenmarkt 9 te Haarlem en eindigt daar om 16.45 uur.


Het programma is niet alleen opgezet als eerste kennismaking met de stad Haarlem. Ook mensen die de stad kennen en bewonderen, kunnen de kennismaking vernieuwen en verdiepen. In lezingen, stadswandelingen, rondleidingen, concerten, museumbezoeken en nog veel meer kunnen de deelnemers de onbekende kanten van de culturele geschiedenis van Haarlem leren kennen.

's Ochtends houdt de burgemeester van Haarlem, mr. Jaap Pop, een lezing over de geschiedenis en de toekomst van de stad. Prof.dr. Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Letterkunde aan de UvA, spreekt over literatuur in Haarlem in de 19e en 20e eeuw. De stadsdichter George Moormann brengt een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht ten gehore.

's Middags kunnen deelnemers kiezen uit verschillende activiteiten in de stad: een stadswandeling inclusief rondleiding door de Sint Bavokerk en de Nieuwe Kerk, een rondleiding door het Stadhuis, rondleidingen door het Teylers Museum, het Frans Hals Museum, de Janskerk en het voormalig Rijksarchief in Noord Holland. In de Doopsgezinde kerk leiden historische personages de deelnemers rond. Verder geven gidsen tekst en uitleg tijdens een moderne-architectuurwandeling, een literaire wandeling en een historische stadswandeling. Vele historische gebouwen zijn de hele middag open voor een bezoek: o.a. het 16de eeuwse Waaggebouw en de 13de eeuwse Hoofdwacht.

De afsluiting van Stadsgezichten Haarlem vindt plaats in de Sint Bavokerk. De stadsdichter George Moormann vertelt waarom Haarlem het Mekka voor dichters is. Jos van der Kooy speelt op het beroemde Müllerorgel. Tot slot wordt het eerste exemplaar van de Historische Atlas van Haarlem aangeboden aan de burgemeester van Haarlem, mr. Jaap Pop.

De toegangsprijs is ¤ 29,-. Meer informatie op www.stadsgezichten.org.




Soeterbeeck Programma