Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaken en kunst tijdens het NK Schaken te Hilversum

Het onlangs opgerichte bedrijfje Schaakkunst.nl van Margreet Wevers uit Velp en Geert van Tongeren uit Druten is uitgenodigd om een tentoonstelling te organiseren tijdens het komende Nederlands Kampioenschap schaken in Hilversum. Na de tentoonstelling van schaakkunst in Druten, is dit de tweede expositie van Schaakkunst.nl.

Geert van Tongeren: 'De combinatie schaken en kunst is al eeuwen oud. Er is geen enkele sport, zelfs de voetbalsport niet, die zo veel kunstenaars heeft geïnspireerd als de schaaksport. Vele honderden jaren geleden zijn er al tekeningen, schilderijen en de meest kunstzinnige beelden en schaakspellen gemaakt en altijd en overal hebben talloze beroepskunstenaars en hobbyisten het schaakspel op kunstzinnige wijze uitgebeeld. Wat ik zo mooi vind is, dat hedendaagse kunstenaars er weer in lijken te slagen, om van dit eeuwenoude thema iets actueels te maken.'

Margreet Wevers: 'Ondanks het feit dat de mannen in de meerderheid zijn bij het beoefenen van de schaaksport, geldt dit voor de schaakkunst totaal niet. Tijdens deze expositie zijn er prachtige schilderijen te zien van Iris Slock, Karin Miedema, Anna Kool-Troost, Boldriaan en Berry. Onder de (schaak)kunstenaars zijn de dames duidelijk in de meerderheid. Schaakkunst brengt mannen en vrouwen samen in het tot uiting brengen van hun creativiteit met betrekking tot de schaaksport, waarbij de een ervoor kiest om schaken tot een kunst te maken en een ander om schaken in kunst te verwerken'.

'Schaak groeit op je rug' van Iris Slock is te zien in Hilversum

Het Nederlands Kampioenschap schaken wordt van 17 tot en met 29 juni gespeeld in Studio 22 op het Mediapark in Hilversum (zie de toernooisite). Meer informatie over schaakkunst is te vinden op www.schaakkunst.nl.

---