Eerlijke kleding past bij jou

Onder Embargo: State of Art winnaar Goede Waar Award 2006

AMSTERDAM, 20060616 --

Amsterdam, Hoe eerlijk is jouw kleding? Waar komen al die linnen broeken, rokken en blouses in jouw kast vandaan? Vanaf zaterdag 17 juni a.s. kun je daar met één klik op de muis achterkomen. Dan wordt de website www.kledingchecker.nl gelanceerd tijdens een spectaculaire modeshow op Festival Mundial in Tilburg waarop jij kunt checken hoe jouw favoriete kledingmerk scoort op mens- dier- en milieuvriendelijkheid.

Consumentenvereniging Goede Waar & Co onderzocht de duurzaamheid van linnen onder een groot aantal in Nederland verkrijgbare kledingmerken. Drie bedrijven kwamen in het onderzoek als het meest duurzaam uit de test: Tom Tailor, Jackpot en State of Art. Laatstgenoemde kledingmerk, State of Art, zal op zaterdagmiddag 17 juni tijdens de eerste Fair Fashion modeshow de Goede Waar Award in ontvangst mogen nemen van Goede Waar directeur Mira Vendrig en RTV Brabant presentator Marco Hohl. Tegelijkertijd gaat de nieuwe website www.kledingchecker.nl de lucht in.

Spetterende modeshow!

Op zaterdag en zondag 17 en 18 juni zullen Goede Waar & Co en het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) vier spetterende modeshows organiseren, vol met duurzaam geproduceerde kleding. Locatie is het Ministerie Podium op het Festival Mundial in het Tilburgse Leijpark. Het Fair Fashion project is opgezet om aandacht te vragen voor eerlijke handel. Een van de millennium ontwikkelingsdoelen waar op het Festival Mundial aandacht voor wordt gevraagd. Zowel op zaterdag als op zondag zullen twee modeshows worden vertoond.

De eerste modeshow op zaterdagmiddag om 13.50 uur is tegelijkertijd voor Goede Waar & Co de aftrap voor het Kledingcheckerproject dat de komende anderhalf jaar gaat lopen. Het doel hiervan is consumenten te informeren over de duurzaamheidsprestaties van in totaal 64 merken kleding, verdeeld over drie soorten vezels: plantaardig, dierlijk en synthetisch.

Linnen

Goede Waar & Co vindt het belangrijk dat consumenten over linnen worden geïnformeerd omdat veel mensen linnen kleren in hun kast hebben hangen. Linnen is een prettige stof om te dragen én een prettige stof voor het milieu! Linnen wordt vaak gebruikt voor broeken, blouses, jasjes, rokken en pakken. Linnen is fris, schoon en comfortabel. Het is zacht, maar tegelijkertijd ook sterk en het blijft lang mooi. Linnen heeft wel één groot nadeel: het kreukelt nogal snel. Dus je mooie linnen broekpak zal je wel netjes moeten ophangen en strijken. Om minder te kreuken wordt linnen soms gemengd met rayon (nepzijde).

Milieu

Linnen wordt gemaakt van vlas, een plant met paarsblauwe bloemetjes. De vezels in de stengel worden gebruikt om kleren van te maken. De zaadjes worden vaak gebruikt als veevoeder. Bij het verbouwen van vlas zijn veel minder gif en mest nodig dan bij andere planten. De vezels kunnen hergebruikt worden en zijn afbreekbaar in de natuur. Als je linnen kleren draagt vervuil je het milieu dus bijna niet! Behalve dan als het 'made in China' is. Vlas wordt veel verbouwd in China en in Europa. Je kunt beter kiezen voor linnen uit Europa, want dan weet je tenminste zeker dat de vlasboeren zich aan goede regels gehouden hebben.

Festival Mundial 2006: Music Beats Poverty

Festival Mundial is een tweedaags muziek- informatie- en cultuurevenement van wereldformaat. Naast een artistieke programmering van topkwaliteit staat Festival Mundial 2006 geheel in het teken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen die gericht zijn op het oplossen van het wereldwijde armoedevraagstuk. Op het festivalterrein zijn acht paviljoens ingericht die overeenkomen met de acht Millennium Ontwikkelingsdoelen.

Goede Waar & Co

Consumentenvereniging Goede Waar & Co behartigt de belangen van de bewuste consument. Vanuit uitgebreid duurzaamheidsonderzoek informeert zij over hoe goed kledingmerken en voedingsmiddelen zijn voor jou als consument. Én laat zij zien welk effect die producten hebben op de wereld om je heen.


---



Ingezonden persbericht