Ministerie van Algemene Zaken


1red16905
16-06-2006, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

VICE-MINISTER-PRESIDENT ZALM NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD OVER

DE NIEUWE INBURGERINGSWET, DE NATURALISATIE VAN HIRSI ALI EN OVER HET WK

VOETBAL


VAN STEEN:
Denkt u dat de nieuwe inburgeringswet aangepast moet worden?


ZALM:
Wij denken dat het juridisch wel kan. Maar op verzoek van de Tweede Kamer wordt dit ook nog weer eens aan de Raad van State voorgelegd. We hebben eerder ook op grond van het advies van de Raad van State ook het wetsontwerp aangepast. Dus wij hebben het idee dat we nu in ieder geval voldoen aan de wensen die de Raad van State had, ook natuurlijk vanuit juridisch oogpunt.


VAN STEEN:
Waarom denkt u dat, dat het nu juridisch wel haalbaar is? Wat zit erin wat beter is?


ZALM:
Omdat het gaat om het achterliggende doel. Je mag wel onderscheid maken als het achterliggende doel dat rechtvaardigt. En het gaat er toch om dat mensen van wie je weet dat die moeite hebben om in Nederland hun plekje te vinden, dat die ook echt hun plekje gaan vinden en ook echt inburgeren. En daar hoort dan die toets bij. Het gaat niet zozeer alleen om die toets, maar ook juist om te zorgen dat je Nederlands beheerst, dat je weet wat hier in Nederland de cultuur en de waarden en normen zijn. Daar is die wet op toegesneden.


VAN STEEN:
Dat was eigenlijk ook wat mevrouw Verdonk afgelopen maandag zei. Maar later in de week heeft ze toch weer gezegd van: Ik ben op zich wel bereid om er nog eens over na te denken en om die wet ook weer aan te passen. Mag Verdonk dat doen van u eigenlijk?


ZALM:
Als kabinet vinden we nog steeds eigenlijk dat het wetsontwerp de moeite van het verdedigen waard is en dat vindt minister Verdonk ook. Aan de andere kant, er is heel veel commentaar vanuit de Kamer gekomen. Dus we hebben vandaag ook gesproken om met spoed de Raad van State om advies te vragen.


VAN STEEN:
Ondertussen wordt er ook nagedacht.


ZALM:
Ja, maar eer zijn door de Kamer een aantal mogelijkheden ook genoemd en amendementen bedacht. Ook die leggen we voor aan de Raad van State. En dan hebben we die wijsheid in pacht, nadat we dat advies hebben.


VAN STEEN:
Maar hoe ver zal minister Verdonk mogen gaan in die aanpassing?


ZALM:
Voorlopig is er nog geen sprake van een aanpassing. We willen nu een advies van de Raad van State en dan komt het uiteraard weer in de ministerraad terug.


VAN STEEN:
Om een voorbeeld te noemen: uw eigen partij de VVD en de PvdA hebben voorgesteld om die verplichting eigenlijk min of meer te koppelen aan de uitkering. Mensen die een baan moeten zoeken die kun j ook verplichten om zo'n inburgeringstoets te doen en dus ook een cursus te volgen. Dat betekent dat een andere groep, bijvoorbeeld moeders van schoolgaande kinderen waarvan de man werkt dat niet hoeven te doen.


ZALM:
Wij vinden dat ook ouders die kinderen opvoeden en zeker kinderen die straks ook in de Nederlandse maatschappij weer goed moeten functioneren, dat die ook dat Nederlands moeten beheersen en dat die ook moeten weten wat er in Nederland aan de hand is.


VAN STEEN:
Maar mevrouw Verdonk heeft toch eigenlijk een beetje met een regeringsbesluit staan te wapperen door te zeggen van: Ik wil er nog wel eens over gaan nadenken, over alternatieven.


ZALM:
Je moet altijd als de Kamer problemen heeft nooit alleen maar één-op-één doorzetten. We moeten even dat advies van de Raad van State afwachten.


VAN STEEN:
Houdt u daar dan niet een beetje van, dat ze dat alsnog doet? Als u zegt: we moeten toch eigenlijk vasthouden aan wat we zelf vinden als kabinet.


ZALM:
Dat vinden wij nog steeds en dat vindt minister Verdonk ook. Alleen, als je blind bent voor het feit dat er een Kamermeerderheid ook nodig is voor een wetsontwerp dan ben je natuurlijk ook niet goed bezig. Dus wij proberen de Kamer te overtuigen, we gaan advies aanvragen bij de Raad van State. Als er dan aanpassingen zouden moeten komen dan bespreken we dat ook weer in het kabinet.


VAN STEEN:
Heeft u het eigenlijk ook nog over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali gehad vandaag?


ZALM:
Ja, daar hebben we het ook even over gehad. De minister heeft even verteld wat de stand van zaken is.


VAN STEEN:
En wat is die stand van zaken?


ZALM:
Dat ga ik natuurlijk niet precies uit de doeken doen. Maar ik heb wel het vermoeden en de verwachting dat dit niet al te lang meer hoeft te blijven liggen en dat de zaak afgehandeld kan zijn voordat de ministerraad op vakantie gaat.


VAN STEEN:
Is daar dan ook weer bij bekeken - want dat zou gebeuren - al die stappen, facetten van Ayaan Hirsi Ali komt Nederland binnen en wordt genaturaliseerd. Het feitenrelaas waar iedereen het over heeft.


ZALM:
U probeert mij nu meer te ontlokken dan dat ik wil zeggen. Ik zeg niet meer dan dat mijn verwachting is dat we voor de zomervakantie de kwestie hebben afgehandeld.


VAN STEEN:
En dat weet mevrouw Hirsi Ali ook al?


ZALM:
Dat weet ik niet precies, wat daarmee gewisseld is. Dit hoeft niet te lang meer te duren.


VAN STEEN:
Ik zie dat u een ontzettend Nederlandse das om uw nek heeft vandaag, van Esscher als ik het zo zie, rood-wit-blauw. Is dat toeval of kon u vanochtend de oranje das niet vinden?


ZALM:
Nee, ik heb wel een oranje das en die doe ik vooral om als ik naar het buitenland ga.


VAN STEEN:
Niet vanavond voor de tv?


ZALM:
Nee. Ik ga mij er niet voor omkleden.


VAN STEEN:
Is er wel een wk-pool in het kabinet?


ZALM:
Nee, in het kabinet hebben we geen pool.


VAN STEEN:
En u heeft zelf ook niet ergens een gokje gewaagd?


ZALM:
Nee.


VAN STEEN:
Is dat omdat het eigenlijk niet mag binnen bedrijven?


ZALM:
Jawel, het mag wel maar er is de wet wel geregeld dat het tot een zekere omvang maar mag.


VAN STEEN:
Ja, 445 euro.


ZALM:
Dat is de oude 1000 gulden. Dat was de grens. Dat is eigenlij zo geregeld om te voorkomen dat er een soort illegale gokpaleizen ontstaan. Dus daarom zit die bovengrens eraan. Aan de ene kant, als het een beetje onschuldig is dan vinden we dat niet erg. Maar als het professioneel gaat worden..


VAN STEEN:
Bij grote bedrijven als er veel mensen inleggen. Het blijft toch een spelletje. Vindt u dat niet een beetje flauw allemaal?


ZALM:
Nou ja, aan de ene kant we gaan er niet achteraan als er nou in een bedrijf een pool is die wat meer uitkeert dan 445 euro. Maar als je helemaal niks regelt in de wet dan ga je natuurlijk gewoon illegaal gokken krijgen naast het legale circuit. Daar is eigenlijk die bepaling voor bedoeld. Niet om onschuldige bedrijfspools te gaan zitten najagen.


VAN STEEN:
Nou wordt dit gesprek pas 's avonds laat uitgezonden, dan heeft het Nederlands Elftal allang die tweede poulewedstrijd gespeeld. Maar om nou te kijken of onze vice-premier toch verstand heeft van voetballen, durft u wel een gokje te wagen? Gratis.


ZALM:
Ja, 2-0 durf ik te zeggen, voor Nederland dan.


VAN STEEN:
Nou, we gaan het checken.


ZALM:
Okay.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)