Barbecue eindigt dagelijks in drama

Ned. brandwonden stichting

Brandwonden Stichting: Barbecue kan veilig!

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat per seizoen 100 mensen ernstige brandwonden oplopen tijdens het barbecuen. 'De eerste slachtoffers zijn dit jaar al opgenomen in brandwondencentra', zegt Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Stichting. 'We weten dat dit niet de enigen zullen zijn. Tussen juni en augustus eindigt gemiddeld iedere dag ergens in Nederland een leuk tuinfeestje in een drama.' Om nieuwe slachtoffers te voorkomen, start de Brandwonden Stichting een campagne die wijst op de risico's rond barbecuen.

Meer dan de helft (54%) van de brandwonden ontstaat door het aanraken van de barbecue of de kooltjes. Kinderen die tegen een barbecue aanlopen, of een barbecue die omvalt. Afstand houden is dus van belang. De overige verbrandingen gebeuren vooral door vuur en vlammen, waarbij het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak is.

Kinderen tot 14 jaar lopen tweemaal zoveel risico op brandwonden tijdens een barbecue als een gemiddelde Nederlander. Vaak zijn dit contactverbrandingen: Kinderen grijpen de barbecue onwetend vast of vallen ertegen tijdens hun spel. Maar ook spiritus is vaak een boosdoener. Rob Baardse: 'Als papa spiritus op de barbecue spuit, ontstaat er een steekvlam van papa af. Richting de omstanders, vaak de kinderen dus.'

Slachtoffers: Gebruik geen spiritus of brandgel
Uit het onderzoek van de Stichting blijkt dat één op de vijf mensen spiritus of brandgel (ook wel brandpasta genoemd) gebruikt. Zo ook Maarten Holtus. Vier jaar terug liep Maarten ernstige brandwonden op bij het barbecuen. Nog steeds heeft hij last van zijn brandwonden:

'Tijdens een vakantie in Frankrijk zou ik de barbecue aansteken. Toen ik spiritus over de kooltjes gooide, bleek dat iemand anders de barbecue al had aangemaakt. De spiritus kwam als één grote steekvlam op mij af. Ik zag vlammen en dacht dat mijn broek in brand stond, maar het mijn benen... Ik liep zware derdegraads brandwonden aan beide benen op. Na vier dagen werd ik vanuit Frankrijk overgebracht naar het brandwondencentrum Rotterdam, waar ik zo'n drie weken verbleef. Nog steeds willen de wonden aan mijn rechterbeen niet goed genezen. Mijn boodschap is helder: Gebruik nooit spiritus of brandgel. Ik heb het meegemaakt en weet wat de verschrikkelijke gevolgen zijn. Dit mag niemand anders gebeuren!'

Barbecue kan veilig!
De Brandwonden Stichting is van mening dat barbecue een veilig tuinfeest kan zijn, als mensen zich minimaal aan vier hoofdtips houden.

1 Zorg dat één iemand de barbecue bedient, de rest staat op minimaal 2 meter afstand;

2 Houd kinderen altijd uit de buurt;

3 Gebruik aanmaakblokjes en vooral géén spiritus of brandgel om de barbecue aan te steken;

4 Zet een emmer water klaar bij de barbecue voor blussen en om eventuele brandwonden te koelen.

Meer tips staan, onder andere, op de campagne-website www.barbecueveilig.nl.

Start campagne: Demonstratie Brandweerman Cor in Appeltern Vandaag, zaterdag 17 juni start de barbecuecampagne van de Brandwonden Stichting tijdens de Nederlandse barbecuekampioenschappen in de Tuinen van Appeltern. Brandweerman Cor, bekend van zijn boek over brandveiligheid, demonstreert in Appeltern wat er gebeurt bij onveilig barbecuen.
Vanaf vandaag wordt met radiocommercials, een campagne-website, displays in de winkels en checklisten met tips uitgereikt door slagerijen, iedereen gewezen op veilig barbecuen.

Om de boodschap 'Barbecue Veilig' onder de aandacht te brengen van het publiek, gebruikt de Brandwonden Stichting de netwerken van Weber, Fire Up en de Dutch Barbecue Association.


---


Noot voor de redactie,