Anti-walvisjagende landen houden krappe meerderheid

Wspa

Anti-walvisjagende landen houden krappe meerderheid
Op de eerste dag van de 58e vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie in St. Kitts hebben de landen die tegen de walvisjacht zijn een krappe meerderheid weten te behouden.

Een voorstel van walvisjager Japan om het onderwerp kleine walvissen van de agenda te verwijderen, werd weggestemd (32 tegen; 30 voor; 1 onthouding). Ook het Japanse voorstel om stemmingen in het geheim te laten verlopen, haalde het niet (33 tegen; 30 voor; 1 onthouding).

De World Society for the Protection of Animals (WSPA) reageert verheugd. Manja Remmerswaal, WSPA Nederland: 'Dit is een enorme opsteker. In de aanloop naar deze vergadering zag het ernaar uit dat er niet langer een meerderheid zou zijn die voor walvisbescherming is. Hoewel het lot van de walvis nog altijd aan een zijden draadje hangt, tonen deze eerste stemmingen aan dat er hoop blijft voor de walvissen en hun welzijn. Regeringen moeten nu de rug recht houden om deze meerderheid tegen de walvisjacht ook gedurende de rest van de vergadering te behouden.'


Noot voor de redactie;