Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: 'Beter plan A6-A9 leidt tot breder draagvlak'

Den Haag, 17 juni 2006

Het kabinet wil 30 juni aanstaande een besluit nemen over de verbinding tussen de A9 en de A6. Maar als het aan de ANWB ligt, wordt daar mee gewacht. De ANWB pleit er voor dat het kabinet een beslissing neemt hoe de twee mogelijke trajecten worden ingepast in het landschap. Zo kunnen alle voor- en nadelen op een rij worden gezet, zodat ze aan de hand van vooraf vastgestelde criteria kunnen worden getoetst. De tijd die hierin wordt geïnvesteerd zal zichzelf later terugbetalen doordat er dan een beter plan ligt dat kan rekenen op een breder draagvlak * ongeacht welk traject straks wordt gekozen.

Aan de inpassing van beide verbindingen moeten hoge eisen worden gesteld. De ANWB vindt voor een eventuele verbindingsweg langs het Naardermeer ondertunneling de enig denkbare optie. Het alternatief * verbreding van het bestaande traject over de Gaasperdammerweg * is voor de ANWB alleen met een verdiept wegdek of een open tunnelbak bespreekbaar. Andere varianten die circuleren zijn voor de ANWB niet aanvaardbaar.

Ook aan de beste twee opties kleven nadelen. Hiervan is nu nog niet duidelijk is of die in de uitvoering niet voor een groot deel kunnen worden opgelost. Door ook hier wat tijd voor te nemen en te zoeken naar oplossingen verwacht de ANWB de beste perspectieven voor een zorgvuldige inpassing in het landschap en een beperking van de overlast voor omwonenden. Landschap, natuur en milieu moeten zwaar wegen. De omgeving vertegenwoordigt een grote recreatieve waarde. Het Naardermeer, de Noordelijke Vechtstreek en het gebied rond Amsterdam Zuidoost vormen een onmisbare groene zone voor de bewoners van de regio. De recreatiemogelijkheden in deze zone mogen niet lijden onder aanleg of uitbreiding van wegen. Sterker nog, zo mogelijk moeten ze worden vergroot.

Uit de maatschappelijke discussie die tot nu toe is gevoerd, blijkt dat we in Nederland graag mobiel willen blijven én omwonenden, landschap, natuur en milieu willen sparen. Zoiets vraagt om gecompliceerde, elegante oplossingen. En die zijn nu eenmaal duur.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)