Socialistische Partij

Agnes Kant: No-claim moet in de prullenmand

16-06-2006 * De regering concludeerde vandaag op basis van een evaluatie dat de no-claimregeling gehandhaafd blijft. Daarmee blijft het probleem bestaan dat chronisch zieken en gehandicapten de dupe zijn van dit nieuwe systeem. "Ziek betaalt voor gezond," stelt SP-Kamerlid Agnes Kant. "Het is een oneerlijk systeem waar chronisch zieken en gehandicapten buiten hun schuld de dupe van zijn. Het beste kan de no-claim worden afgeschaft, op zijn minst voor chronisch zieken."

De actiegroep No claim, no way (een initiatief van de SP) is namens een aantal chronisch zieken naar de rechter gestapt om hun no-claim over 2005 terug te krijgen. Deze rechtszaak dient op de ochtend van 26 juni. De 15 eisers zijn chronisch ziek en hoe kostenbewust ze ook zijn, zij kunnen door bijvoorbeeld een spier- of nierziekte nooit voor de no-claimkorting in aanmerking komen. Zo wordt hen een voordeel onthouden dat wel aan anderen ten deel valt. Dat is een vorm van ongelijke behandeling die volgens hen onrechtvaardig en onrechtmatig is.

De chronisch zieken zien drie mogelijkheden om de onrechtvaardigheid uit het systeem te halen:
* schaf de no-claimkorting af;
* geef een premierestitutie gelijk aan de no-claimkorting; * hou bij chronisch zieken rekening met het bedrag dat zij door hun ziekte sowieso kwijt zijn, ongeacht hun kostenbewustzijn.