Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 juni 2006

Opnieuw horeca-controles in De Baarsjes

In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes vond gistermiddag en -avond opnieuw een grootscheepse horeca-controle plaats. Eerder gebeurde dat al half mei. Er werden geen drugs en, op één mes na, geen wapens aangetroffen. Wel constateerde met name de Belastingdienst een aantal overtredingen. Ook werden acht illegalen opgepakt.

De politie controleerde 21 zaken. In een aantal panden werd illegaal gegokt, kon niet worden voldaan aan de documentatie- en identificatieplicht, was geen beheerder aanwezig of werd de wet op de loonbelasting overtreden.

De politie-controles werden uitgevoerd in samenwerking met onder andere het Horeca Interventie Team, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Vreemdelingendienst.

Aanleiding voor de verscherpte horeca-controles is een aantal schiet- en steekpartijen in het stadsdeel, de laatste maanden. De Baarsjes wil schone en veilige horeca en zet in op strenge handhaving van de regels. Uitgangspunt is: in de horeca wordt niet gedoogd.

Half mei werden al 18 horeca-gelegenheden gecontroleerd. Toen werden, op één mes na, ook geen wapens en drugs aangetroffen. Wel werden 19 mensen aangehouden, waarvan 17 op grond van de vreemdelingenwetgeving.

De Baarsjes wil dat horecaondernemers zich beter aan de regels houden, dat het aantal klachten en meldingen afneemt en dat criminele activiteiten worden aangepakt. Om die doelstellingen te halen wordt er onder meer verscherpt toezicht ingesteld op gelegenheden die een verhoogd risico voor de veiligheid of leefbaarheid vormen. Daarnaast checkt de politie sowieso twee maal per jaar álle horecaondernemingen. Als een ondernemer zich niet houdt aan de bepalingen die zijn opgenomen in de vergunning of aan de geldende wet- en regelgeving, start het handhavingsproces/traject. Ondernemers met een ernstig crimineel verleden komen nooit in aanmerking voor een vergunning (APV-bepaling slecht levensgedrag).

Stadsdeel De Baarsjes telt 131 horecagelegenheden.



Ingezonden persbericht