Gemeente Wassenaar

TROUWEN OP ZELFGEKOZEN LOCATIE

Wassenaar, 17-06-2006

Het college van Burgemeester en Wethouders in Wassenaar heeft besloten dat bruidsparen meer persoonlijke invulling moet kunnen geven aan hun eigen huwelijksvoltrekking. Daarom stelt het college een aantal maatregelen voor aan de raad. Bruidsparen krijgen de mogelijkheid om zelf een trouwambtenaar voor te dragen en ze kunnen in de toekomst op andere locatie trouwen dan alleen in het raadhuis De Paauw. Om de kwaliteit van de huwelijksvoltrekkingen te waarborgen worden alle pas getrouwde paren in de toekomst gevraagd een enquêteformulier in te vullen.

Keuze van de huwelijksambtenaar
Bruidspaar hebben straks de mogelijkheid om het huwelijk of partnerregistratie te laten voltrekken door een éénmalig te benoemen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Deze babs moet voldoen aan de in het Reglement van de burgerlijke stand gestelde eisen. Bruidsparen moeten hiertoe zes tot vier maanden voor de huwelijksdag een schriftelijke verzoek indien bij het college. Binnen zes weken na ontvangst van de aanvraag neemt het college een besluit. Het aanvraagformulier wordt via www.wassenaar.nl en op afdeling burgerzaken beschikbaar gesteld.

De babs-en die structureel huwelijken voltrekken zullen zich via de website en fotoboek presenteren met een foto, achtergrond, beweegreden om babs te zijn, wat mag het bruidspaar verwachten, interesse etc. Voor de volledigheid worden ook de andere babs-en (raadsleden en collegeleden) die incidenteel bereid zijn een huwelijk of registratie te voltrekken op de website worden genoemd.

Keuze van de huwelijkslocatie
Zowel bij de Wassenaarse horecaondernemers als bij potentiële bruidsparen bestaat duidelijke behoefte om huwelijken op andere locaties dan raadhuis De Paauw mogelijk te maken. Ook is de gemeente in de afgelopen periode verschillende malen, zowel door bruidsparen als door de ondernemers (van het Landgoed Voorlinden, Kasteel Oud Wassenaar en Stichting Kasteel Wittenburg NV), benaderd met het verzoek om huwelijksvoltrekkingen elders mogelijk te maken. Daaraan wil het college gehoor geven. Bruidsparen die in Wassenaar willen trouwen zullen in de toekomst de mogelijkheid krijgen om het huwelijk of de registratie te laten voltrekken op een eenmalige aan te wijzen lokatie. Deze moet wel voldoen aan de uitgangspunten van een huis der gemeente. Bruidsparen moeten hiertoe zes tot vier maanden voor de huwelijksdag een schriftelijke verzoek indien bij het college. Binnen zes weken na ontvangst van de aanvraag neemt het college een besluit. Het aanvraagformulier wordt via www.wassenaar.nl en op afdeling burgerzaken beschikbaar gesteld. Nadat de gewenste lokatie is aangewezen als huis der gemeente zorgt het bruidspaar dat er overeenstemming is met de exploitant van die lokatie. Deze overeenstemming wordt vastgelegd in een standaardovereenkomst. Vervolgens verplicht de gemeente Wassenaar zich aldaar een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand voor de huwelijksvoltrekking te leveren.

Zodra de raad akkoord is met het voorstel treden de nieuwe huwelijksmogelijkheden per direct inwerking.