Gemeente Sluis

Aardenburg opnieuw zichtbaar tijdens de Romeinendag

PERSBERICHT - 16 juni 2006

ROMEINS VERLEDEN IN AARDENBURG OPNIEUW ZICHTBAAR TIJDENS DE ROMEINENDAG OP 17 JUNI

Op zaterdag 17 juni gaat Aardenburg terug naar de Romeinse tijd. Deze dag, Romeinendag, staat bol van de activiteiten die het Romeinse verleden van Aardenburg opnieuw zichtbaar maken. Op deze dag worden een maquette van het Romeinse fort te Aardenburg, de Vita Romana (Het Romeinse Leven), een ommegang met 20 Latijnse gedichten (met vertaling) uit de Romeinse keizerstijd, drie buitenschilderingen met scènes uit historisch Aardenburg, 14 historische uithangborden en een nieuwe speelomgeving met Romeinse skate-tempel gepresenteerd. Het programma wordt opgeluisterd met poëtische voordrachten, muziek, een optocht, een groot Romeins feestmaal en referaten over de Latijnse poëzie.

Romeinse speelomgeving
De opening van de nieuwe Romeinse speelomgeving wordt een spektakel voor oog en oor. Een dj bekend van diverse grote skate-events zorgt voor passende muziek. Professionele graffitispuiters maken een levensgroot kunstwerk en leren het publiek de basistechnieken voor het spuiten van graffiti. Een groep onstuitbare breakdancers zet de boel spectaculair op zijn kop en leert ook het publiek hoe ze capriolen kunnen uithalen.
Iedereen is welkom om de skate-tempel uit te proberen met zn board, skates of BMX.

Carien Bolijn, voorzitter van Stichting Speelkwartier, verzorgt de officiële openingen van de speelomgeving.
De speelomgeving is een initiatief van Stichting Speelkwartier, waaraan medewerking werd verleend door het Zwin College, de Stadsraad Aardenburg, het Stimuleringsfonds van Rabobank West-Zeeuws-Vlaanderen en de gemeente Sluis.

Romeins feestmaal
Een groots en smaakvol onderdeel van de Romeinendag is het Romeinse feestmaal in hotel-restaurant De Poort van Aardenburg, georganiseerd door de gemeente Sluis in samenwerking met hotel-restaurant De Poort van Aardenburg. Iedereen is welkom om aan tafel aan te schuiven in een décor van Romeinse gastronomie, dans, muziek en poëzie. Kaarten zijn verkrijgbaar à 25,-- p.p. (incl. diner, drank en entertainment) bij de gemeente Sluis, tel. 0117 475 564.

ROMA
De maquette, de ommegang, de schilderingen en de uithangborden die tijdens de Romeinendag worden gepresenteerd, zijn gerealiseerd door de gemeente Sluis en Stichting Cultureel Aardenburg in het kader van het Interreg IIIa ROMA-project. Het project Romeins-Middeleeuws Oudenburg, Maldegem en Aardenburg (ROMA) is een grensoverschrijdend initiatief, gestart in 2004. Het heeft tot doel de Romeins-middeleeuwse plaatsen Oudenburg, Maldegem en Aardenburg uit te bouwen tot levendige en attractieve toeristisch-recreatieve belevingspunten met als dragend thema de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Het programma:
10.00 uur ontvangst in de Sint-Baafskerk te Aardenburg 10.30 uur begin programma met bijdragen van:

- Jaap Sala, burgemeester van Sluis

- Jan Pleijte, voorzitter van Stichting Cultureel Aardenburg
- Aris den Hollander, leerling van het Zwin College 11.30 uur presentatie/manifestatie van het Latijns poëticum Vita Romana, de maquette van het castellum, uithangborden en historische schilderingen
12.15 uur officiële opening speelomgeving aan t Verloren Kostje met Romeinse skate-tempel door Carien Bolijn-Hertzberger, voorzitter Stichting Speelkwartier
13.00 uur Romeinse feestmaaltijd met Latijns amusement in hotel-restaurant De Poort van Aardenburg (Op inschrijving bij de gemeente Sluis, kosten 25,--)
15.00 uur programma van voordrachten over Latijnse poëzie in Aardenburg met bijdragen van:

- ds. Jan Kroeze (oud-projectleider Aardenburgs poëticum) over Aardenburg als gedichtenstad

- dr. Yanick Maes (Vakgroep Latijn en Grieks, Universiteit van Gent) over de Latijnse poëzie als spiegel van de Romeinse maatschappij
- drs. Paul Elsen (classicus en schrijver te Brugge) over de hedendaagse betekenis van de Latijnse poëzie
16.30 uur receptie
17.30 uur einde programma

---

Voor nadere inlichtingen:

Ochtend- en middagprogramma:
Gemeente Sluis:

- Saskia de Vries, tel. 0117 457 125, sdevries@gemeentesluis.nl
- Arco Willeboordse, tel. 0117 495 508, awilleboordse@gemeentesluis.nl

Romeinse feestmaaltijd:
Gemeente Sluis

- Odile de Pooter, tel. 0117 475 564