LTO Noord

Persbericht: Tot nu toe ruim 400 MW gebundeld in Coöperatie WKK Glastuinbouw

Het aantal aanmeldingen voor de Coöperatie WKK Glastuinbouw loopt de afgelopen weken, na de start van een voorlichtingsronde, gestaag op.

âUiteindelijk zal minimaal 80% van het bestaande en nieuwe WKK vermogen in de glastuinbouw in de coöperatie gebundeld moeten zijn, zo zei Frans Hoogervorst afgelopen donderdag tijdens de bijeenkomst in Bleiswijkâ. Het gaat dan in totaal om circa 1600 MW.

De bezoekers van de bijeenkomsten zijn zeer positief over de plannen om de belangenbehartiging collectief te organiseren. âIedereen zou hiervan lid moeten wordenâ was telkens de conclusie.

Er staan grote belangen op het spel voor de CO2 emissierechten. In totaal gaat het volgens ramingen om een jaarlijks bedrag van ruim 10.000 euro per hectare die gemoeid is met de CO2 emissie als gevolg van de levering van elektriciteit aan het net. Juist ook veel grote ondernemingen melden zich juist daarom spontaan aan, wat aantoont dat de belangen breed gedragen worden in de sector.

âHet komt er nu op aan snel te bundelen. Voor 4 juli zal er duidelijkheid moeten zijn over de geplande nieuwe vermogens voor elektriciteit in Nederland. Dan sluit de reactietermijn voor het Nationaal Allocatieplan voor CO2 emissiehandel tot 2012. Daar moeten we bij zijn. Iedereen die zich via de coöperatie zichtbaar maakt met zijn bestaande WKK of plannen voor nieuwe WKK kunnen we in ieder geval garanderen dat zij in de reactie vanuit de glastuinbouwsector zullen worden meegenomen. Voor 1 juli willen we die aanmeldingen binnen hebben. Ben je dan niet bekend, dan kan dat consequenties hebbenâ.

O verigens heeft intekenen bij de coöperatie geen gevolgen voor de eventuele verkoop van elektriciteit. De coöperatie laat een onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een collectief verkoopbedrijf. Dat bedrijf wordt, bij gebleken voordelen, apart opgericht. Leden van de coöperatie kunnen zich te zijner tijd vrijwillig intekenen.

LTO Noord en Glaskracht, vrijdag 16 juni 2006