Politie Friesland

Persberichten van zaterdag 17 juni

Fryslân, 17-06-2006 o Politieberichten van vrijdag 16 juni 07.00 uur tot en met zaterdag 17 juni 13.00 uur.

Drogeham: automobilist gewond bij eenzijdig ongeval

Een 21-jarige automobilist uit Surhuisterveen is vrijdagochtend op de Landyk bij een eenzijdig ongeval gewond geraakt. De man was achter het stuur in slaap gevallen, raakte daardoor in de berm, sloeg over de kop en belandde uiteindelijk met de auto in de sloot. De man werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat er een vermoeden bestond dat de man had gedronken is er bij hem een bloedproef afgenomen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Dokkum: handgemeen bij pinautomaat

De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling bij een pinautomaat aan de Grote Hoogstraat. Op woensdagmiddag kreeg een 29-jarige inwoonster van Dokkum, terwijl ze aan het pinnen was, een telefoontje. De vrouw die in de rolstoel werd hierop aangesproken door een 77-jarige inwoner van Dokkum. Hij vond dat het allemaal wat te lang duurde. De man zei tegen de vrouw dat de pinautomaat geen telefooncel was. Hierop ontstond een handgemeen tussen de man en vrouw, waarbij over en weer diverse klappen en schoppen zijn uitgedeeld. Door de politie zijn diverse getuigen gehoord. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Sint Annaparochie: inbraak school

In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een school aan de Burgemeester Hesselinkstraat. Men is via een raam binnengekomen. Er zijn zeven flatscreen beeldschermen gestolen. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Ook is er door de politie bij een tiental buurtbewoners een buurtonderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Stiens.

Heerenveen: insluiper overlopen

De politie heeft vrijdagochtend een onderzoek ingesteld naar eren insluiping in een bedrijf aan de Vleesmarkt. Omstreeks 11.00 uur zag medewerkers een onbekende man in het fietsenhok van het bedrijf staan. Toen een medewerksater even later haar tas controleerde, bleek haar portemonnee met een klein geldbedrag weg te zijn. Daarop werd door de politie en medewerkers van het bedrijf een onderzoek in de omgeving ingesteld. De betrokken man werd helaas niet meer aangetroffen. Het gaat om een Duits/Pools sprekende man van ongeveer 40 á 45 jaar, vrij klein, kort stekeltjeshaar en gekleed in een lichtgekleurd zomerjack.

Bolsward: winkeldieven betrapt

De politie is op zoek naar twee dieven die vrijdagmiddag een diefstal hebben gepleegd in een winkel aan het Marktplein. Omstreeks 16.00 uur zag de eigenaar, een 34-jarige man uit Bolsward, dat twee mannen zich verdacht gedroegen bij dit schap. Bij controle bleek dat er drie flesjes met dure parfum van een schap waren verdwenen. Op dat moment had één van de verdachte personen de winkel al verlaten. De tweede stond nog bij de kassa. De eigenaar pakte de man vast. Deze wist zich echter los te rukken en weg te rennen. Daarbij liet hij de tas vallen. Dat bleek een voor winkeldiefstal geprepareerde tas te zijn. In de tas zat voor ruim 400 euro aan goederen uit de winkel, waaronder de drie flesjes parfum. De politie is op zoek naar de twee daders. Het gaat om twee mannen met een Zuid-Europees uiterlijk. De ene was brildragend en gekleed in een blauw/zwarte shirt met horizontale banen, een donkere broek en een zwarte baseballcap. De ander was langer van postuur en gekleed in een beige shirt, een donker gekleurde broek en een wart zonnehoedje. Een zoektocht door de politie naar de verdachten leverde niets op.

Broeksterwoude: kind gewond bij aanrijding

Een 8-jarig meisje uit Broeksterwoude is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Tjeerd Nautastraat. Het meisje liep vanaf een oprit de rijbaan op, juist op het moment dat een personenauto, bestuurd door een 23-jarige vrouw uit Broeksterwoude, passeerde. Het meisje is met vermoedelijk een beenfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Ongevallenanalyse van de politie Fryslân stelde een onderzoek in naar de sporen.

Leeuwarden: politie houdt inbreekster aan

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak ion een bedrijf aan het Noordvliet. Na een melding trof de politie de vrouw bij het bedrijf aan, terwijl ze met een stuk ijzerdraad via de brievenbus probeerde de deur van het pand open te maken. De vrouw werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: zware mishandeling

De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar de mishandeling van een 25-jaritge man uit Leeuwarden op de Arendstuin. Na een melding van een vechtpartij trof de politie het slachtoffer en twee vrienden aan op de Arendstuin. Het slachtoffer had een flinke wond aan zijn hoofd en aan zijn schouder. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Volgens de vrienden zou het drietal ruzie hebben gehad met twee buitenlandse jongens. Daarbij waren flinke klappen gevallen. Naast het slachtoffer was ook één van de vrienden, een 28-jarige man uit Leeuwarden, gewond geraakt. Hij had een opgezwollen jukbeen. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld naar de juiste toedracht van deze zaak.

Leeuwarden: inbraak woning

De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Bisschopsstraat, waarbij onder andere vijf cameras en vier gsms gestolen zijn. Men is tussen vrijdag13.30 uur en zaterdag 01.40 uur de woning binnengedrongen na het forceren van een hefboom van een bovenlicht. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Harlingen: aanhouding na baldadigheid

De politie heeft zaterdagochtend opgetreden tegen een groep jongeren die zich baldadig en luidruchtig gedroegen op de Rommelhaven. De groep zat omstreeks 03.20 uur nabij de sluis en veroorzaakte aanvankelijk geluidsoverlast met een radio. Door een beveiliger van een nabijgelegen horecabedrijf werd tevergeefs meerdere malen verzocht het geluidsniveau terug te brengen. Toen de politie vervolgens ter plaatse kwam zaten drie kanpen op de balk van de sluis, die daardoor bijna op knappen stond. Eén van de knapen, een 16-jarige Harlinger, hing zelfs aan de balk. Ook bleken zij een tas met onder andere bier bij zich te hebben. Het bier werd in beslag genomen en de drie knapen werden aangehouden. Na de aanhouding werd de rest van de groep gesommeerd zich te verwijderen om herhaling of verdere openbare orde verstoringen te voorkomen. Een deel van de groep moest met enige drang verwijderd worden. Een klein deel keerde zich tegen de politie, waarna enkele klappen met een wapenstok zijn gegeven.

De drie arrestanten zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vlieland: aanhouding na baldadigheid

De politie heeft zaterdag een 32-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van baldadigheid. Omstreeks 04.00 uur werd gemeld dat twee mannen zich baldadig gedroegen op de Dorpsstraat. Ter plaatse bleek dat een tuinbank, een fietsenrek en negen fietsen omver waren gegooid. Aan de hand van het signalement werd de verdachte aangetroffen in een woning op de Dorpsstraat. Hij wenste niet mee te werken, beledigde de politiemedewerkers en gaf aanvankelijk een valse naam op. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Earnewald: politie houdt twee man aan na wilde achtervolging

De politie heeft zaterdag een 16-jarige knaap uit Oudega (Sm) en een 27-jarige man uit Amersfoort aangehouden na een achtervolging in de omgeving van Earnewald. Omstreeks 04.40 uur zagen surveillerende politiemensen op de Feansterdyk een auto rijden zonder correcte verlichting. Nadat ze hun dienstauto hadden gekeerd, reed die auto met gedoofde lichten verder. De auto minderde vaart, reed het fietspad op, waarna iemand achter uit de auto sprong en wegrende. De auto ging er daarna weer in volle vaart vandoor. De auto sloeg rechtsaf de Koaidyk op. Daarbij was de snelheid zo hoog dat de auto uitbrak en met de achterzijde tegen de verhoogde middenbermgeleider botste. De auto kwam met twee wielen los, reed een verkeerspaal omver en reed vervolgens weer met hoge snelheid verder. Een stopteken van de politie werd genegeerd. Bij een inrit wilde de bestuurder rechtsaf slaan. Ook hier brak de achterzijde van het voertuig door de hoge snelheid uit, raakte in een slip en reed opnieuw een verkeerspaal omver. De auto kwam, uiteindelijk tegen een reclamebord tot stilstand. Beide inzittenden werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De auto is in beslag genomen. De bestuurder was de 16-jarige. Hij bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 470 ug/l. Een zoektocht naar de derde persoon met onder andere een politiehond, leverde niets op.

Zandhuizen: aanrijding met letsel

De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld bij een aanrijding tussen een bromfiets en een personenauto op de Oldeberkoperweg. Een 16-jarig meisje uit Zandhuizen reed met haar brommer over de Zandhuizerweg en wilde de Oldeberkoperweg oversteken. Ze verleende daarbij geen voorrang aan de van rechts komende auto, bestuurd door een 22-jarige vrouw uit Noordwolde. Een aanrijding was het gevolg en het meisje uit Zandhuizen raakte gewond. Ze is met been- en bekkenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd na alcoholgebruik

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie bestuurders geverbaliseerd voor het rijden onder invloed en hun rijbewijs ingevorderd.

Omstreeks 01.00 uur werd op de Leise Leane in Rijs een 20-jarige man uit Nijemirdum gecontroleerd met zijn personenauto. Deze beginnende bestuurder blies 415 ug/l. Drie uur later werd een 21-jarige man uit Makkum op de Workumerdyk in zijn woonplaats gecontroleerd met zijn personenauto. Deze eveneens beginnende bestuurder blies 420 ug/l. De derde was een 24-jarige man uit Terschelling. Hij was op het einde van de Hoofdweg in Terschelling rechtdoor gegaan, over de dijk geschoten en aan de andere zijde, op de oprit van het weiland, tot stilstand gekomen. Hij blies 655 ug/l.

Terschelling: politie controleert tijdens OerolDe politie heeft tijdens Oerol gecontroleerd op onder andere snelheid en
alcoholgebruik. Donderdag werd een snelheidscontrole met laser gehouden op de Burgemeester van Heusdenweg. Twee eilandbewoners reden 78 km/u en werden bekeurd. Het was voor de politie teleurstellen om te constateren dat men elkaar via lichtsignalen waarschuwde, terwijl de politie juist de verkeersveiligheid voor de bewoners wil verhogen.