Politie Gelderland-Zuid

Vechtpartij na aanhouding

Nijmegen, 17-06-2006 o Vrijdagavond kreeg de politie een melding dat op de Hertogstraat in Nijmegen een man een deuk in een auto had getrapt. De man zou ook iemand met een mes bedreigd hebben. Omstanders hadden geprobeerd de man aan te houden maar dit was hen niet gelukt. Politieagenten van het mountainbiketeam die kort na de melding ter plaatse waren konden de man wel aanhouden.

Op het moment dat deze verdachte, een 25-jarige Nijmegenaar, werd aangehouden kwam een groep van ongeveer 50 personen uit een nabijgelegen café en begon zich met de aanhouding te bemoeien. Hierdoor ontstond een dreigende situatie en moesten meerdere politie-eenheden ter assistentie komen. In de situatie die volgde ontstonden vechtpartijen tussen omstanders onderling en richtten sommigen hun agressie ook tegen de aanwezige politieagenten. Duidelijk was dat veel aanwezigen zwaar onder invloed van alcohol waren.

Zes aanhoudingen
Omdat veel van de agressieve bezoekers het eerder genoemde café als uitvalsbasis gebruikten is besloten om het café te ontruimen. In totaal werden in het tumult 6 verdachten aangehouden die geweld gebruikten tegen omstanders en politiemensen. Ook zijn enkele agenten met de dood bedreigd. Het betreft Nijmegenaren van 19, 21, 27 en 41 jaar oud en inwoners van Kranenburg (D) van 27 en 42 jaar oud. De meeste van de aangehouden verdachten verzetten zich hevig tegen hun aanhouding en moesten met gepast geweld onder controle worden gebracht. Bij de actie werden ook enkele politiehonden ingezet. Na ongeveer drie kwartier werd het weer rustig in de Hertogstraat. Alle verdachten zijn ingesloten op het politiebureau. De recherche onderzoekt ieders aandeel in de geweldpleging.
(03)