Ingezonden persbericht


Persbericht bron: Skatebond Nederland

Arjan Smit wint tweede etappe Holland Inline Cup in Zaanstad

Arjan Smit is zaterdagavond winnaar geworden van de tweede etappe van de Univé Holland Inline Cup in Zaanstad. Na 66 km was Smit de snelste van een kopgroep van dertien. Roy Boeve uit Kampen eindigde als tweede, evenals in de eerste etappe 13 mei in Bantega. Daarmee staat Boeve nu aan de leiding in het tussenklassement, met nog twee etappes te gaan. Roel van Hest uit Apeldoorn finishte als derde. De kopgroep was in de eerste omloop van 33 km ontstaan.

Voor Arjan Smit was het zijn eerste triomf in een wegwedstrijd dit seizoen. Wel heeft hij de afgelopen weken twee punten/afvalkoersen van 10 km gewonnen in baanwedstrijden in Medemblik en Oldebroek. "Ik heb behoorlijk afgezien," zei Smit. "Eigenlijk reed ik de hele wedstrijd achter de feiten aan. Er waren steeds ontsnappingen waar ik niet bij zat en ook niemand anders van de ploeg. In het begin zitten er wat onverwachte bochten en smalle weggetjes in het parcours. Die waren nieuw voor mij, omdat ik hier vorig jaar niet gereden heb. Daardoor kon ik de ontsnappingen niet goed in de gaten houden." Ondanks dat zat Smit er wel bij toen de definitieve kopgroep van dertien ontstond, evenals zijn Franse ploeggenoot Cédric Michaud, die de wedstrijd in Zaanstad vier keer gewonnen heeft. Smit en Michaud moesten diep in de beugel toen Geert Plender uit Kamperveen 10 km voor het eind uit deze kopgroep ontsnapte en 43 seconden voorsprong pakte. Plender werd teruggehaald, evenals Ted Ooijevaar uit Nibbixwoud en Willem Hut uit Haulerwijk, die nog een ultieme vluchtpoging ondernamen.

"De eindsprint was te lang voor mij," zei nummer twee Roy Boeve, die de tel kwijt is van het aantal tweede en derde plaatsen dat hij dit seizoen verzameld heeft. Boeve: "Ik heb liever een kortere eindsprint. Arjan Smit is conditioneel zo sterk, dat hij zo'n lange eindsprint aankan. Ik kwam er gewoon niet voorbij. Ik rijd dit seizoen heel goed, maar een overwinning laat nog steeds op zich wachten." "Ik kwam te vroeg op kop," verklaarde Roel van Hest, de derde man op het erepodium, die dit seizoen won in Gramsbergen. Van Hest: "Ik zou de eindsprint aantrekken voor mijn ploegmaat Ingmar Berga, maar ik raakte hem kwijt. Vervolgens probeerde ik het zelf af te maken, maar ik had in de koers zoveel gedaan dat ik dat in de eindsprint moest bezuren. Het was een harde wedstrijd. De eerste omloop ging heel hard, met de ene aanval na de andere."

Hermen van der Wal uit Urk, die een goed seizoen doormaakt, eindigde verdienstelijk als vierde. Vijfde werd de Nederlands wegkampioen Gary Hekman uit Gramsbergen, die 5 juni Arjan Smit als kampioen onttroonde. De 17-jarige Hekman heeft nog niet veel lange wedstrijden in zijn leven gereden. "Ik had het zwaar," luidde zijn commentaar. "Aan het eind van de eerste omloop kwam ik erachter dat ik te weinig had gedronken. In de tweede ronde heb ik geprobeerd dat nog te compenseren." De anderen in de kopgroep waren de Belg Kenny Pierloot, die zesde werd, Ted Ooijevaar en Frank Woltman (Assen), die het goed deden met respectievelijk de zevende en achtste plaats. Bij de aanvallers hoorden onder meer Cédric Michaud, die het dit keer met plaats 11 moest doen, Ingmar Berga die 9e werd, en de winnaar van de eerste HIC-etappe in Bantega, Renaat Demeter (België). Demeter werd vorig jaar tweede in Zaanstad, deze keer 13e.

De eerste B-rijder was Gerard Haasjes uit Staphorst op de 21e plaats. De A- en B-rijders reden een gezamenlijke wedstrijd.

D1/C1/V1 (33 km)
C1-rijder Erwin Mesu uit Middelburg triomfeerde in de categorie C1/dames1/veteranen1. Zij reden één omloop van 33 km. Veteraan Henk Lankhof uit Aalten eindigde als tweede, John van Dijk uit Landsmeer als derde. Van Dijk was in de jaren 90 een verdienstelijk A-rijder, die vooral op de sprint goed presteerde op EK en WK. Nu rijdt hij alleen nog skeelerwedstrijden in zijn regio en traint hij vooral op de fiets. Van Dijk: "De laatste jaren speelde ik als A-rijder geen rol meer van betekenis. Het plezier ging er daardoor een beetje af. Nu doe ik iets rustiger aan." De Belgische Hilde Goovaerts, vorig jaar winnares bij de dames, was ook nu de beste vrouw op de zesde plaats. Anniek ter Haar uit Dedemsvaart was de tweede vrouw (9e), Jannitta Spigt uit Ede de derde (14e).

D2/C2/V2 (33 km)
De categorie dames2/C2/veteranen2 moest zijn meerdere erkennen in een vrouw: Erna Kijk in de Vegte uit Genemuiden kwam hier als eerste aan. Alexander Enzerink finishte als tweede, Jimmy Houtgraaf uit Koog aan de Zaan als derde. Ook deze groep reed een ronde van 33 km, waarbij een spoorwegovergang voor sommigen spelbreker was, omdat ze minutenlang moesten wachten op passerende treinen. Na de wedstrijdrijders gingen nog ongeveer achthonderd toerrijders van start.

Met vriendelijke groet/with kind regards,

Jan Willem Mijderwijk
Event Manager
Stichting Sportevenementen Le Champion
Wagenmaker 16-a, 1851 PX Heiloo
Postbus 143 1850 AC Heiloo (The Netherlands)
Tel: 0031 (0)72-5338136
Mobiel: 0031 (0)6-19338695
Fax: 0031 (0)72-5339398
E-mail: janwillemmijderwijk@lechampion.nl
Website: www.lechampion.nl

De uitslagen:

Univé Holland Inline Cup

Klasse A:

1.Arjen Smit

2.Roy Boeve

3.Roel van Hest

4.Herman van der Wal

5.Gary Hekman

Klasse Dames 1:

1.Hilde Goovaerts

2.Anniek ter Haar

3.Jannitta Spigt