Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Innovatie en creativiteit troef bij Verkiezing Beste Studentenbedrijf van het Jaar

JURY ZIET BROOD IN OPVOUWBARE TROMMEL

Amsterdam, 17 juni 2006 - MOTIFIVE, een HBO-bedrijf van de Technische Hogeschool Rijswijk en Inoflexx, een MBO-bedrijf van de Mondriaan Onderwijsgroep in Den Haag zijn door staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken uitgeroepen tot 'Beste studentenbedrijven van het jaar 2005/2006'. De 5 jonge HBO-ondernemers wonnen met de opbouwbare broodtrommel, een eenvoudig maar briljant idee, aldus de jury. Ook de 8 MBO'ers kregen complimenten. De 'leafless', een afwateringsconstructie waarmee verstopte dakgoten voorgoed tot het verleden behoren, is creatief en innovatief, aldus Van Gennip.

De bekendmaking van de winnaars was de bekroning van een lange intensieve dag. Ouders, leraren, vrienden en zakelijk begeleiders kwamen bij elkaar in het hoofdkantoor van ABN-AMRO in Amsterdam om te zien hoe tien studentenbedrijven een spervuur aan vragen van een kritische jury moesten beantwoorden. "Vooral de vragen over ons financiële plan waren lastig," vertelt de 21-jarige directeur van winnaar Motifive. Jaarstukken, aftersales, return on investment; dat is wel even wat anders dan het verdelen van de telefoonrekening in ons studentenhuis. Het is gelukt vandaag, maar we zijn er nog niet. Op 7 en 8 juli vindt in Maastricht de Europese HBO-finale plaats. Als we die winnen, hebben we een paar honderdduizend studenten verslagen. En als we niet winnen, dan zoeken we troost in de wereldkampioenschappen voetbal die datzelfde weekend worden gehouden."

Ondernemerschap bevorderen

Studentenbedrijven maken onderdeel uit van het wereldwijde project Junior Achievement (JA). JA wil jonge mensen ondernemerschap bijbrengen door het zelf te ervaren: learning by doing. Ruim 7 miljoen studenten uit 97 landen doen hieraan mee. In Nederland ondersteunde Stichting Jong Ondernemen het afgelopen schooljaar circa 6.000 jongeren in meer dan 600 studentenbedrijven.

'Jong Ondernemen is onze trouwste bondgenoot bij het bevorderen van ondernemerschap via het onderwijs' aldus staatssecretaris Van Gennip. En dat werpt vruchten af, getuige het hoge gehalte aan creativiteit, innovativiteit en enthousiasme waarmee alle finalisten-bedrijven tijdens deze verkiezingen de jury imponeerden.

De jury's

De HBO-jury stond onder leiding van de heer G. Kabalt, directeur Particulieren ABN AMRO bank (sponsor Jong Ondernemen). Overige leden waren: de heer E. van Engelen, manager public Affairs Essent (sponsor van het HBO programma) en mevrouw K.I. van Rooyen-Winkelman, voorzitter van Federatie Zakenvrouwen. De MBO jury stond onder leiding van mevrouw T. Maas, lid Eerste Kamer en diverse commissariaten. Overige leden waren de heer ir. P.H.M. te Riele, voorzitter van VNO-NCW Midden, de heer R.Nieuwenkamp, directeur Ondernemerschap, Ministerie EZ en mevrouw B.Talens, bestuurslid NovAA (sponsor Jong Ondernemen).

EINDE PERSBERICHT

Noot aan de redactie: