Deltion College


Opleiding Koninklijke Luchtmacht: Vliegtuigonderhoudsmonteur

Altijd al bij de Koninklijke Luchtmacht willen werken? De instroom Opleiding Vliegtuigonderhoudsmonteur is op het lijf geschreven voor jongeren met belangstelling voor techniek!

Wat is vliegtuigonderhoudsmonteur CAT A voor beroep?

Na de opleiding kun je gaan werken als onderhoudsmonteur aan vastvleugelige vliegtuigen. Aan het begin van de loopbaan moet eerst ervaring worden opgebouwd en bestaan de werkzaamheden uit het assisteren van de CAT B vliegtuigonderhoudsmonteur. Heb je voldoende ervaring opgedaan dan kunnen de werkzaamheden steeds meer zelfstandig worden uitgevoerd. Verder bestaat de mogelijkheid dat je de verantwoordelijkheid krijgt om een vliegtuig vrij te geven voor een volgende vlucht.

Hoe is de opleiding opgezet?

De instroom Opleiding vliegtuigonderhoudmonteur CAT A is een door de Militaire Luchtvaart Autoriteit erkende opleiding die drie jaar duurt. In het eerste leerjaar ga je vijf dagen per week naar school (BOL). Naast technische en algemeen vormende lessen worden ook luchtmachtspecifieke vakken verzorgd. In het eerste leerjaar worden beroepsoriëntaties bij diverse luchtmachtbases georganiseerd. In het tweede leerjaar ga je in totaal drie maanden stage lopen op het luchtmachtonderdeel. Je mag zelf een voorkeur aangeven. In het derde leerjaar wordt deze stage uitgebreid naar een half jaar en de opleiding gaat daarmee over in een BBL (werken en leren) variant.

BOL/BBL Overeenkomst

In het eerste en tweede leerjaar wordt zoals gebruikelijk een onderwijsovereenkomst met jou en de school afgesloten (BOL). De Koninklijke Luchtmacht vergoedt de opleidingskosten. Het derde leerjaar krijg je een leerarbeidsovereenkomst aangeboden (BBL). Je ontvangt een vergoeding conform het bruto minimum(jeugd)loon. De opleidingskosten worden ook in het derde leerjaar door de Koninklijke Luchtmacht vergoed. Een voorwaarde is dat je, als je geslaagd bent, een contract voor acht jaar aangaat met de Koninklijke Luchtmacht.

Wat zijn de algemene toelatingseisen?

o Leeftijd tussen de 15 en 23 jaar o Interesse voor techniek o Een afgeronde VMBO- opleiding gevolgd via de theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg met een voldoende voor de vakken wis- en natuurkunde en Nederlands en Engels o Een overgangsbewijs van HAVO drie naar vier o Beschikken over de Nederlandse nationaliteit o Positieve uitslag medische en veiligheidsonderzoek

Werken bij de Koninklijke Luchtmacht?

De Koninklijke Luchtmacht verwacht dat je, na het behalen van het diploma en met een positieve uitslag van de psychologische, medische en conditionele keuringen, een contract van acht jaar aangaat. Je gaat dan aan de slag als korporaal vliegtuigonderhoud. In eerste instantie als assistent van een ervaren collega, maar na de wettelijk vereiste ervaringsopbouw steeds zelfstandiger. Met uiteindelijk de mogelijkheid om zelfstandig een vliegtuig vrij te geven voor de volgende vlucht. Gedurende de contractperiode is het mogelijk om bij de Koninklijke Luchtmacht het CAT B certificaat vliegtuigonderhoudsmonteur te behalen. Bij bewezen geschiktheid en met de juiste diploma's bestaat de kans dat je kan doorstromen naar de rang van sergeant.

Mocht je onverhoopt niet voor een functie bij de luchtmacht in aanmerking komen, dan is het goed te weten dat de vraag naar gediplomeerde vliegtuigonderhoudsmonteurs in het bedrijfsleven erg groot is. Een kans op een baan in de toekomst is dus erg groot. Dit geldt ook voor de mensen die na acht jaar uitstromen als korporaal of sergeant naar de arbeidsmarkt.

Aanmelden

Deze nieuwe instroomopleiding wordt gegeven op vier ROC's, verspreidt over het land. Het Deltion college (Zwolle), ROC van Amsterdam Airport (Hoofddorp), het ROC Midden Brabant (Tilburg), ROC Leeuwenborgh (Maastricht) zijn deelnemende partijen.

Heb je belangstelling voor de instroomopleiding? Dan kun je terecht bij één van de vier deelnemende ROC's. Wil je je aanmelden bij het Deltion College? Dan kan dit per email aan Gonard Fluit, docent Luchtvaarttechiek, e-mail gfluit@deltion.nl. Vermeld daarin wel je naam, adres woonplaats en je telefoonnummer.

Uiteraard kun je voor meer informatie ook terecht op de voorlichtingsavond van het Deltion College op maandag 19 juni tussen 18.30 en 20.30 uur op de Blaloweg 3 te Zwolle.

Datum: 07-06-2006

---