Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 06 - 72
Nijmegen, 15 juni 2006

Studiedag bij verschijnen nieuw boek van dr. Erik Borgman over religie en moderne cultuur

Maandag 19 juni organiseert het Heyendaal Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen een inhoudelijke gedachtenwisseling over het nieuwe boek van dr. Erik Borgman: Metamorfosen. Over religie en moderne cultuur.

Sprekers zijn prof. dr. Georg Essen, hoogleraar systematische theologie aan de RU Nijmegen, dr. Dick Pels, publicist, vooral bekend vanwege zijn: Een zwak voor Nederland, en dr. Marc de Kesel, van het Heyendaal Instituut Nijmegen. Zij zullen hun licht laten schijnen over dit werk, dat een belangrijke en actuele thematiek aankaart, nu de islam zich nadrukkelijk manifesteert en nu zoveel politici (Job Cohen, Ayaan Hirsi Ali, Thom de Graaf, Piet-Hein

Donner etc.) zich uitlaten over de rol die religie in ons land speelt en zou moeten spelen.

Het zwijgen van kerkelijke leiders en theologen in het publieke debat is problematisch, zo meent Borgman (Trouw, 060606): "Wij moeten elkaar de ruimte geven onze goden te lasteren om zo ruimte te creëren voor werkelijke discussie".

Borgmans nieuwe boek gaat over abstracte filosofische en theologische kwesties, als de menselijke identiteit, of de eigenheid van de moderniteit, maar het gaat ook om concrete maatschappelijke vraagstukken als de Europese integratie, het normen- en waardendebat en de verhouding met de islam en euthanasie.

Uitnodiging voor de pers,

Radboud Universiteit Nijmegen