Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

19/6/2006 - Containers zonder chip worden niet meer geledigd. Afvalcontainers zonder chip vanaf 1 juli niet meer geledigd

In Voerendaal zijn vorig jaar alle restafval- en GFT-containers waarvoor afvalstoffenheffing betaald wordt, voorzien van een chip. Vanaf 1 juli 2006 worden afvalcontainers die niet zijn geregistreerd (lees: niet voorzien van een chip) - zoals bewust achtergehouden, gestolen of elders gekochte afvalcontainers niet meer geledigd!

Voorkomen illegaal aanbieden van afval

De chip in de afvalcontainers bevat een aantal gegevens. Naast een voor elk adres unieke code, geeft de chip informatie over de container: GFT of rest, 140 liter of 240 liter. Voordat de container wordt leeggemaakt, wordt de chip gelezen door middel van een antenne die gemonteerd is op het beladingsmechanisme van de vuilniswagen. De informatie wordt naar een boordcomputer geleid, die controleert of de aangeboden container geledigd mag worden. Zodra de computer ontdekt dat er geen chip op de container zit, blokkeert het beladingsmechanisme en kan de container niet worden leeggemaakt. Zo wordt het illegaal aanbieden van afval onmogelijk.

Afvalcontainers zonder chip blijven vol staan

Vanaf 1 juli 2006 blijven afvalcontainers zonder chip na constatering hiervan vol staan.

Indien u thans nog beschikt over een container die - om welke reden dan ook - nog niet is voorzien van een chip neem dan direct contact op met het Rd4-servicepunt: 0900-444 1234 (45 ct. per gesprek). Rd4 zal dan in overleg met u zorgdragen dat uw container alsnog wordt voorzien van een chip of, indien het een extra container betreft waarvan u geen gebruik meer wenst te maken, wordt opgehaald.

Reageer nu en voorkom dat uw container vanaf 1 juli niet meer wordt geledigd!

Is mijn container bechipt?

Indien op de zijkant van de container een sticker is geplakt waarop uw adres, de inhoud van de container en een barcode staan mag u er van uit gaan dat uw container is voorzien van een chip. Bij een aantal containers is reeds bij de productie rekening gehouden met een speciale ruimte onder de rand van de container voor het inbouwen van de chip. Na bevestigen van de chip is deze dan ook niet zichtbaar! In de meeste containers wordt echter een speciale ruimte voor de chip gefreesd en is, na bevestiging van de chip, een rode clip zichtbaar!