Gemeente Enschede

Burgemeester den Oudsten sluit supportershome FC Twente

maandag 19-06-2006

Burgemeester den Oudsten van Enschede heeft tot deze bestuursmaatregel besloten op advies van de politie naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie en na overleg met het bestuur van supportersvereniging Vak P en FC Twente.

Den Oudsten is bereid in september de maatregel te heroverwegen indien er een maatregelenpakket van het bestuur van de supportersvereniging en FC Twente op tafel ligt dat waarborgt dat drugsgebruik en drugshandel definitief wordt uitgebannen uit het stadion.

Aanleiding voor de sluiting is een politieonderzoek dat uitwijst dat er op grote schaal in en rondom het supportershome gehandeld wordt in harddrugs. 'Handel in drugs en drugsgebruik in nergens te tolereren, dus ook niet in het voetbalstadion, met deze maatregel wil ik het verkeerde eruit snijden en het goede behouden'. aldus burgemeester den Oudsten tijdens de persbijeenkomst op 18 juni.

Het supportershome is inmiddels gesloten door de supportersvereniging zelf. Dat de supportersvereniging dit zelf doet is voor den Oudsten een bewijs dat de supportersvereniging haar eigen verantwoordelijkheid neemt en serieus wil werken aan maatregelen. Echter de burgemeester acht de bestuurlijke maatregel nodig vanuit zijn verantwoordelijkheid voor openbare veiligheid en zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van het drugsbeleid. (Damoclesbeleid)

Door het opleggen van de bestuurlijk maatregel kan alleen de burgemeester weer toestemming geven om het supportershome te heropenen.

Om dit te bereiken moet er eerst een maatregelenpakket op tafel liggen om de drugshandel definitief uit het stadion te bannen. Indien dit maatregelenpakket tot stand is gekomen en ten uitvoer wordt gebracht kan het supportershome weer geopend worden. De burgemeester is bereid hiertoe in september een ijkmoment in te lassen. Opheffen van de sluitingsmaatregel en heropening van het supportershome zou dan in oktober mogelijk zijn.

Het bestuur van FC Twente onderschrijft de noodzaak van de te nemen maatregelen.


---