Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Smartengeld: ontwikkeling en stilstand

Den Haag, 19 juni 2006

De hoogte van de smartengeldvergoeding stagneert in Nederland. In de literatuur en rechtspraak gaat het de laatste jaren vooral om de vraag in welke gevallen er recht op smartengeld is en niet zozeer over de hoogte van het smartengeld. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde 16e editie van Smartengeld. Smartengeld is een uitgave van het juridisch maandblad Verkeersrecht en dient als leidraad voor advocaten, verzekeraars, schaderegelaars en rechters bij het vaststellen van de hoogte van smartengeld.

Het hoogst toegewezen bedrag dateert uit 1991, na een aanpassing aan het huidige prijspeil zou dat nu een vergoeding zijn van ¤ 191.949,--. Bij het verzamelen van nieuwe uitspraken is gebleken dat rechters zich vaak richten op eerder toegewezen bedragen in een vergelijkbaar geval zonder te indexeren. Zeker bij de toewijzing van de hoogste bedragen lijkt het erop dat de rechters al enige jaren pas op de plaats maken. In de ons omringende landen zijn wel forse verhogingen te constateren.

De tendens die in de vorige editie al geconstateerd is met betrekking tot shockschade, zet zich voort. Shockschade is een schadevergoeding voor naasten die lijden door de confrontatie met een ongeval. De verwachting is dat de komende jaren de reikwijdte van deze schadevergoeding verder verkend zal worden. Hoewel in de vorige editie van Smartengeld al het wetsvoorstel dat nabestaanden en naasten recht op smartengeld geeft besproken werd, is de wet drie jaar later nog niet aangepast.

Nieuw in deze uitgave is een apart overzicht van bedragen die zijn toegewezen aan de slachtoffers in een strafprocedure. Opvallend is dat in deze strafprocedures zowel de gevraagde als de toegekende bedragen laag zijn.

De 16e editie van Smartengeld kost ¤ 43,-- en is te bestellen bij het secretariaat van Verkeersrecht (tel. 070 - 314 6841 of e-mail . Abonnees van het blad Verkeersrecht ontvangen het boek gratis.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)


----------