AutoRai

Vijf op de zes Fiats scoren âgroenâ op milieugebied

(6/19/2006)
Meer dan vijf van de zes verkochte Fiats in ons land â om precies te zijn 85 procent - krijgen van de overheid een groen milieulabel mee. Ze bieden met andere woorden een normverbruik dat tussen de tien en twintig procent gunstiger is dan het gemiddelde in hun klasse. De consument die een dergelijke Fiat kiest, draagt flink bij aan het terugdringen van de schadelijke uitstoot van het verkeer en wordt daarvoor door de overheid beloond met een aantrekkelijke korting op de BPM-aanschafbelasting.

Rond de 85 procent van alle verkochte Fiats heeft op dit moment een âgroenâ ecologisch label. Wat daarbij in het bijzonder opvalt, is dat het Italiaanse merk de milieubewuste autokoper over vrijwel de volle breedte van zijn modellenlijn bedient. Uniek in de autowereld. Er zijn milieuvriendelijk groen gelabelde versies van de Panda, Punto, Grande Punto, Stilo en zelfs de business class Croma.

Door geavanceerde techniek in een uitzonderlijk breed scala aan volumemodellen toe te passen, draagt Fiat in de praktijk veel meer bij aan het ontzien van ons milieu dan concurrenten die met enkele kostbare âvisitekaartjesâ op de markt komen. Die in de praktijk niet voor een groot publiek zijn weggelegd. Dat neemt overigens niet weg dat ook ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld alternatieve brandstoffen bij Fiat met stip staan genoteerd. Voor de wat verdere toekomst werkt Fiat onder andere aan waterstofmotoren.

Terughoudend overheidsbeleid aardgasautoâs
Nu al telt de Fiat-lijn niet minder dan drie af-fabriek aardgasmodellen: Dobló, Multipla en binnenkort ook Panda. Ook dat mag overigens rustig uniek worden genoemd. Helaas wordt het de milieubewuste automobilist in ons land niet gemakkelijk gemaakt om daadwerkelijk voor een aardgasauto te kiezen. De overheid komt de kopers op geen enkele wijze tegemoet. Daarom onderhoudt Fiat Auto Nederland op dit moment intensieve contacten met Den Haag om het pad naar de invoering van deze ânatuurlijk gasâ uitvoeringen te effenen. Het staat vast dat aardgas momenteel de meest milieuvriendelijke brandstof is die we kennen. Bovendien is aardgas in ons land in ruime mate voorhanden. Des te opmerkelijker is het dat de betrokken ministeries wel een krachtig stimuleringsbeleid voor kostbare hybridetechniek voeren, maar de minstens zo aantrekkelijke en veel minder gecompliceerde aardgastechniek op geen enkele wijze ondersteunen.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster