Gemeente Son en Breugel


Blauwalg in vijver Europalaan

Donderdag 15 juni jl. is vastgesteld dat de vijver aan de Europalaan in Son en Breugel blauwalgen bevat. Na ontvangst van de uitslag van de watermonsters van Waterschap De Dommel heeft de gemeente direct maatregelen genomen.
Ondanks dat er in deze vijver niet mag worden gezwommen en het verboden is hier te vissen, staan er inmiddels bordjes bij de vijver met het opschrift pas op blauwalg. De pomp van de fontein in de vijver blijft aan. De beluchting van het water is namelijk goed ter bestrijding van de blauwalg. Verspreiding van de blauwalg via nevelwater levert geen risicos voor de voorbijgangers op.

Wat is blauwalg?
Blauwalgen oftewel blauwwieren (Cyanobacteriën) zijn bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauw-groene kleur, soms zijn ze rood-bruin. Drijvend aan het wateroppervlak vormen de blauwwieren een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid.

Alert op kwaliteit water
De gemeente Son en Breugel blijft alert op de kwaliteit van het water in de vijver aan de Europalaan. Het Waterschap De Dommel zal over enige tijd opnieuw monsters van het water nemen om te zien of de blauwalg verdwenen is.