Ministerie van Financiën

Kamerbrief inzake Aandelenverkoop Connexxion Holding N.V.

Brief | 19-06-2006 | nr FIn06-550

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

19 juni 2006

Fin 2006-00550

Onderwerp

Aandelenverkoop Connexxion Holding N.V.

De Vaste Commissie voor Financiën heeft mij uitgenodigd voor een Algemeen Overleg op 27 juni aanstaande. Daarbij heeft u gevraagd om de Commissie te informeren over de overeenstemming tussen de Staat en de onderneming over de verkoop van aandelen in Connexxion Holding N.V. (TK 2005-2006, 28 165, nr. 40). Hierover bericht ik u het volgende.

Het afgelopen half jaar is op ambtelijk niveau zorgvuldig en uitvoerig overleg gevoerd over de voorgenomen aandelenverkoop met de Groepsdirectie en de Raad van Commissarissen van de onderneming. Dit heeft geleid tot de gezamenlijke opstelling van selectiecriteria en een samenwerkingsprotocol, en de voorwaarden waaronder de Staat tijdelijk een minderheidsaandeel zou aanhouden.

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Connexxion Holding N.V. heeft in haar brief van 31 mei 2006 (die u in kopie heeft ontvangen) aangegeven dat hij in de afgelopen maanden diverse malen overleg heeft gevoerd met zijn bestuurder over de voorgenomen verkoop. Ik heb begrepen uit deze brief dat de Groepsdirectie in het overleg met de Staat het gezichtspunt van de COR op de voorgenomen verkoop heeft kunnen meenemen.

Voor de ten doel gestelde verkoop middels een openbare veiling zijn de benodigde procesdocumenten in overleg met de onderneming gezamenlijk opgesteld.

De selectiecriteria hebben betrekking op de wijze van beoordeling van een bieding en vloeien voort uit de belangen van de Staat en die van de onderneming. Het protocol heeft betrekking op de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen, interne en externe communicatie en de betrokkenheid van de onderneming bij de beoordeling van een bieding.

Het document over het percentage te verkopen aandelen geeft aan dat ofwel 100% van de aandelen wordt verkocht of dat de Staat een minderheid voor een bepaalde periode en onder bepaalde voorwaarden behoudt.

Over deze documenten heeft de Groepsdirectie overleg gevoerd met de betrokkenen binnen de onderneming en heeft de Raad van Commissarissen met de Groepsdirectie hierover vergaderd op 5 mei. De secretaris van de Raad heeft namens de vergadering op 9 mei instemmend schriftelijk gereageerd op de genoemde documenten en de medewerking aan de verkoop onderschreven. Ik heb vervolgens eveneens ingestemd met deze documenten.

Op basis hiervan heb ik de brief aan de Tweede Kamer opgesteld en verzonden en daarin gesproken van "overeenstemming".

Echter, de Raad van Commissarissen en de Groepsdirectie hebben gelijktijdig eveneens om een persoonlijk gesprek met mij verzocht voor volledige overeenstemming over de intenties bij de privatisering, en de borging van ieders belangen. Ook ik hecht aan dit gesprek als afronding van deze fase.

Dit gesprek vindt plaats op 21 juni. In het gesprek zullen wij de tussen mijn ambtenaren en de Groepsdirectie en Raad van Commissarissen gevoerde overleggen en intenties bekrachtigen en daarmee de aanvang van het proces mogelijk maken. Ik vertrouw op de goede uitkomst van het overleg.

Voorafgaand, dan wel in het Algemeen Overleg van 27 juni informeer ik u desgevraagd over de uitkomst van dit overleg met de onderneming.

De Minister van Financiën

G.Zalm