Rechtbank Roermond


Resultaten Klantwaarderingsonderzoek 2005

Roermond, 19 juni 2006 - In oktober en november 2005 heeft de rechtbank Roermond een klantwaarderingsonderzoek uitgevoerd onder haar professionele klanten en onder rechtzoekenden. In twee maanden tijd zijn 480 vragenlijsten verzonden aan advocaten, deurwaarders, officieren van justitie en contactpersonen bij instellingen in de justitiële keten. Daarnaast zijn onder rechtzoekenden (burgers) 65 interviews afgenomen.

Het klantwaarderingsonderzoek van de rechtbank Roermond maakt deel uit van een grootscheeps waarderingsonderzoek onder in totaal 10 rechtbanken, de zogeheten âmaatrechtbankenâ. Dat zijn de rechtbanken Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Zutphen en Roermond. Het is de tweede keer dat de rechtbank Roermond een dergelijk onderzoek heeft gehouden. In 2002 vond het vorige onderzoek plaats.

Resultaten professionele klanten
De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels bekend. Van de 480 door de rechtbank Roermond verstuurde vragenlijsten zijn 191 ingevuld teruggestuurd: een respons van 40%. Het beeld dat professionele klanten van de rechtbank Roermond hebben is positief. De rechtbank Roermond is een professionele, vriendelijke en goed georganiseerde organisatie, die wel wat minder intern gericht, bureaucratisch en star mag zijn.

Van onze professionele klanten is 83% tevreden tot zeer tevreden over het contact met de rechtbank. De gemiddelde score van alle deelnemende gerechten aan het onderzoek ligt op 84%. Uit de antwoorden van onze professionele klanten blijkt dat zij sinds 2002 meer tevreden geworden zijn over administratieve zaaksbehandeling, advocatenkamer en de bestaande overleggen. Minder tevreden zijn ze over wachttijden voor zittingen en de privacy in de wachtruimten. Men is in gelijke mate tevreden over het rechterlijk functioneren.

Ten opzichte van de andere maatrechtbanken zijn onze professionele klanten significant meer tevreden over onze doorlooptijden, de snelheid van het doen uitspraken en de faciliteiten van de advocatenkamer, maar minder tevreden over de manier waarop regels voor uitstel en aanhouding van rechtszaken worden toegepast, het door de griffie tijdig verstrekken van stukken en het omgaan met verhinderdata.

Burgers
Uit de 65 interviews, die in het kader van het
klantwaarderingsonderzoek onder rechtzoekenden (burgers) zijn gehouden blijkt dat de burgers tevreden zijn over de duur van de rechterlijke procedure en de faciliteiten in de wachtruimten, iets minder tevreden zijn over het rechterlijk functioneren, het luisteren naar standpunten door de rechter en de onpartijdigheid van de rechter en weinig tevreden zijn over de informatievoorziening met betrekking tot de gang van zaken op de zitting en over de wachttijden. Daarnaast hadden burgers bepaalde verwachtingen voordat zij naar de rechtbank waren gekomen. Zo gaven zij aan dat de zitting meestal sneller verliep dan verwacht en hadden sommigen andere verwachtingen van de faciliteiten en de beveiliging.

De resultaten van het klantwaarderingsonderzoek 2005 worden besproken met de relevante partijen, waarna eventuele verbeteracties ter hand worden genomen.

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 19 juni 2006 Naar boven