Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

19-06-2006 Verre Oosten met vliegtuig, Italië op wielen populair deze zomer Voor deze zomer blijft het aantal geboekte vakanties bij ANVR touroperators tot en met 4 juni stabiel op 1% minder dan dezelfde periode vorig jaar, aldus de ANVR / TNS NIPO boekingscijfers. De ervaring die de reisbranche inmiddels heeft op gedaan met eerdere EK- en WKs leert dat het aantal boekingen verder aantrekt zodra Nederland is uitgeschakeld.

Van de Nederlanders die een ANVR georganiseerde vakantie hebben geboekt, kiest 52% voor het vliegtuig (-3% t.o.v. vorig jaar), waarvan 15% gaat voor een verre bestemming en 85% voor een Europese. Turkije trekt nu, met -38% t.o.v. verleden jaar, licht aan (vorige maand
-41%), terwijl vele andere Middellandse Zeelanden het deze zomer erg goed doen: Griekenland +28%, Spanje +18%, Portugal +25%, Tunesië +27%, Marokko +35% en Egypte +3%.

Bij de verre, intercontinentale vakanties blijven bestemmingen in het Verre Oosten (+19%) verreweg populair. Aan de andere kant van de oceaan is het Zuid-Amerika (+13%) dat een groeiend aantal ANVR reizigers ziet, en dan vooral Brazilië (+21%). Noord- (-22%) en Midden-Amerika (-18%) lijken even uit de gratie te zijn, evenals diverse Afrikaanse landen (-13%).

Dichter bij huis blijken buspendelreizen (+16%) deze zomer behoorlijk populair, al blijft het marktaandeel qua vervoermiddel -net als de trein- hangen op 1%. Het zijn vooral Italië (+28%), Spanje (+26%) en Frankrijk (+14%) die van de groei van buspendels profiteren. Ook bij de busexcursies (-3%) is het Italië (+7%) dat deze zomer meer Nederlandse ANVR reizigers de grens ziet passeren. Autovakanties trekken t.o.v. vorig jaar (+2%) en vorige maand (+1%) iets aan. Wederom is het Italië dat deze zomer het sterkst groeit in vergelijking met vorig jaar (+12%, marktaandeel 18%), maar Frankrijk (+8%) blijft toch het meest populair met een marktaandeel van 31%.
- ANVR schorst aangesloten reisonderneming (24-05-2006)