Commissariaat voor de Media

Omroepen Nijmegen en Lingewaard kunnen rekenen op boete Commissariaat 19 juni 2006

Volgens het Commissariaat voor de Media hebben de publieke lokale omroepinstellingen in de gemeenten Nijmegen en Lingewaard de wetgeving op het gebied van sponsoring en reclame overtreden door het programma Zakencircuit uit te zenden. Beide omroepen hangt een boete van 6600 euro boven het hoofd.

Zakencircuit is een informatief programma en dergelijke programmas mogen volgens de Mediawet niet gesponsord worden. Producent De Media Managers biedt het programma gratis aan de lokale omroepinstellingen aan en levert daarmee feitelijk een sponsorbijdrage. De bedrijven die een bijdrage leveren aan het programma doen dat tegen betaling van een bedrag aan de producent. Ook dat is niet toegestaan.

Doordat in het programma de namen, producten en diensten van diverse deelnemende bedrijven nadrukkelijk worden getoond en vermeld is het kennelijk de bedoeling om reclame te maken voor deze sponsors. Omdat reclameboodschappen alleen zijn toegestaan in de reclameblokken wordt op deze manier, door sluikreclame te maken, eveneens de Mediawet overtreden.

Voordat het Commissariaat een definitief besluit neemt kunnen de omroepen zich nog in een hoorzitting, op 10 juli aanstaande, verweren.