Gemeente Alphen aan den Rijn

verzoening buren

Project buurtbemiddeling: Bemiddelaars startklaar voor verzoening buren

(19 juni 2006)

Wordt u horendol van die housemuziek tot diep in de nacht? Houden de coniferen van de buren al uw zon tegen? Ergert u zich dood aan die rotzooi in het portiek? Dan kunt u nu aankloppen bij buurtbemiddeling. Zes vrijwilligers staan klaar om te bemiddelen in huis- tuin- en keukenconflicten. Vooralsnog alleen in de vijf ISV-wijken in Alphen aan den Rijn: Stromenbuurt, Edelstenenbuurt, Planetenbuurt, Groene Dorp en Zeeheldenbuurt.

Onpartijdig
De gemeente Alphen aan den Rijn en de Stichting Welzijn Gouda zijn de initiatiefnemers van buurtbemiddeling. Onder de paraplu van deze welzijnsinstelling is buurtbemiddeling al tien jaar actief in Gouda en de omliggende dorpen. Het idee van buurtbemiddeling komt uit Amerika. Getrainde vrijwilligers bemiddelen bij burenoverlast. Het kan gaan om: rommel in trappenhuis, harde muziek, overhangende takken, blaffende honden, vernieling, stank of pesterijen. De bemiddelaars zetten de buren rond de tafel. Ze proberen de kemphanen weer aan de praat te krijgen en oplossingen te laten bedenken voor de overlast. De bemiddelaars zijn onpartijdig en houden alle informatie geheim.

Vroegtijdig inschakelen
Buren met overlast kunnen rechtstreeks aankloppen bij buurtbemiddeling. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, als de buren elkaar nog niet in de haren zijn gevlogen.In de praktijk zullen vooral de wijkagenten, de verhuurmedewerkers en huismeesters van wonenCentraal buren naar buurtbemiddeling verwijzen. Hoewel buurtbemiddeling kan helpen bij burenoverlast, is het ook geen wondermiddel. Voorwaarde is dat de buurvrouw of buurman aanspreekbaar is. Met drugsdealers, mensen die voortdurend dronken zijn of psychisch in de war, valt er moeilijk te onderhandelen.

Betere sfeer in de wijk
Burenoverlast veroorzaakt veel leed en stress bij de mensen. Als een bemiddeling goed uitpakt en de buren weer met elkaar door één deur kunnen, voelen zij zich een stuk prettiger in hun huis en hun buurt. Zo kan de bemiddelaar een steentje bijdragen aan een betere sfeer in de wijk.