Provincie Zuid-Holland

As Leiden Katwijk: Een heldere overgang tussen stad en platteland

Aan de oostkant van Leiden kan een betere overgang van stad naar de landelijke omgeving vorm krijgen. Het Ontwerpatelier As Leiden Katwijk onderzocht de afgelopen week de kansen om de oostelijke stadsrand van Leiden tot een duidelijke entree van de stad te maken. Dat kan door het landschap en het water een belangrijke status te geven. Ook is gekeken naar de nieuwe kansen voor het landschap bij de geplande tunnel van de A4 onder de Oude Rijn. Op die manier wordt het mogelijk vanuit Leiden snel en makkelijk naar buiten kunnen fietsen en vice versa, via zichtbare en goed toegankelijke routes.

Een ander onderwerp dat het ontwerpatelier op zijn agenda had staan was het 'ontrafelen van wegen'. Daarbij gaat het om de vraag welke weg belangrijk is voor doorgaand of bestemmingsverkeer voor lokaal, regionaal of landelijk verkeer. Welke kansen biedt deze ontvlechting van de infrastructuur voor stedelijke ontwikkeling, landschap en recreatie? Een apart accent in het werk van het atelier krijgt het cultuurhistorisch netwerk van onder meer landgoederen, de Vliet, de Oude Rijn en de zilverfabriek. Waar mogelijk worden deze elementen benut bij de ontwikkeling van het gebied.

Een forse puzzel voor het atelier is de zware infrastructuurknoop rond de bestaande N11 en de A4 waar in de toekomst veel belangen en kansen bij elkaar komen, zoals de Rijnlandroute, ecologische verbinding, het opstel- en onderhoudsterrein voor de RijnGouwelijn en een transferium met tal van voorzieningen. Een kans bij de laatste is om dit te koppelen aan een sterk recreatief programma gericht op vaar-, fiets en wandelroutes in het groene hart, de kaasboerderijen langs Oude Rijn en de culturele voorzieningen in Leiden.

Afgelopen woensdag vond wederom een fietstocht met bewoners en maatschappelijke organisaties plaats. Deelnemers fietsten langs de Vliet naar het Cronestijnpark en de Elfenbaan. Terug in de richting van Voorschoten kwamen zijn langs de Grote Westeindse polder, de Oostvlietpolder en de Vlietlanden. Deelnemende bewoners waardeerden vooral de rust en ruimte van de polders en gaven de ontwerpers hun wens mee voor meer recreatieve routes. Daarnaast spraken zij hun zorg uit dat cultuurhistorische dragers misschien in de toekomst moeten wijken voor nieuwe verstedelijking en infrastructuur.

Deze week zetelde het Ontwerpatelier in het Cultureel Centrum van Voorschoten. Experts vanuit de omliggende gemeenten en vanuit verschillende gebiedsgerichte projecten werkten samen met maatschappelijke organisaties (milieufederatie, woningbouwvereniging, huurderscommissie) rond de tekentafel. Ook tijdens dit gebiedsatelier werd duidelijk dat samen schetsen en verbeelden tot nieuwe inzichten leidt. Wat voor veel deelnemers, die normaal meer bezig zijn met het schrijven van plannen en beleid, verfrissend werkte.

Over twee weken verkast het Ontwerpatelier naar het centrum van Leiden. Deskundigen, maatschappelijke organisaties en bewoners zullen zich dan buigen over opgaven die daar om creatieve oplossingen vragen. Centraal staat hoe de Oude Rijn weer zichtbare rivier in de regio wordt en dat mensen weer langs het water kunnen wandelen en fietsen. De voortgang en de activiteiten van het atelier zijn te volgen op de website: www.asleidenkatwijk.nl.

De ontwerpopgaven waar in de gebiedsateliers aan wordt gewerkt zijn geformuleerd in de ruimtelijke visie: Kwaliteit aan de Oevers van de Oude Rijn. Doel is om in samenwerking met de betrokkenen en belanghebbenden de samenhang tussen een aantal grote projecten in de regio (Rijnlandroute, RijnGouwelijn, locatie Valkenburg, Leiden Centraal/ Stedenbaan, Knoop Leiden West en Oostflank Leiden) vorm te geven en te zoeken naar oplossingen voor knopen op de raakvlakken van de projecten.

Het Programmabureau As Leiden Katwijk is een samenwerkingsverband van HollandRijnland en de Provincie Zuid-Holland.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22