Ingezonden persbericht


Thema KennisCafé: Alcohol en Jongeren

Persbericht week 25

TUMULT, de Volkskrant en Universiteit Utrecht organiseren iedere derde maandag in de maand het KennisCafé: een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap! Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur, Filemon & Baucis, Janskerkhof 22, Utrecht. Entree vrij. (Reserveren/info: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

19 juni Alcoholvrij?

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid): 'Nederlandse jongeren zijn de zuipschuiten van Europa'. Het KennisCafé van de Universiteit Utrecht, de Volkskrant en TUMULT staat in juni in het teken van alcoholge/misbruik. Met de stijging van de temperatuur, en het verschijnen van de terrasstoelen, stijgt ook de alcohol consumptie aanzienlijk. Hoewel het alcoholgebruik onder volwassenen de laatste jaren redelijk stabiel is, zien we wel een sterke stijging van nuttigen van grote hoeveelheden alcohol, vaak zelfs met hoge promillages (de beruchte breezers en shooters), bij jongeren. Dat terwijl overduidelijk is aangetoond dat alcohol veel schade kan aanrichten, zeker in een fase waarin de hersenen zich nog ontwikkelen. Moeten we alcoholgebruik aan banden leggen?

Professor dr. Willem Wagenaar, deskundige op het gebied van het menselijk geheugen (Universiteit Utrecht), gaat in gesprek met psychofarmocoloog Joris Verster (Universiteit Utrecht) en Bob Fennis, Dept. of Marketing Communication & Consumer Psychology, Faculty of Behavioral Sciences University of Twente. De avond wordt gemodereerd door journalist Martijn van Calmthout (chef Kennis de Volkskrant). Het debat zal starten met een inleiding van wetenschapsredacteur Marcel Hulspas en eindigen met een column door Maarten van Rossem. Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten (Kunst en mediatechnologie) zorgen bovendien voor de visuele omlijsting van het debat.