Tweede Kamer der Staten Generaal

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans W. Weisglas, neemt op maandag 19 juni 2006 om 13.30 uur het rapport van de werkgroep Nato Response Force (NRF) in ontvangst (Groen van Prinstererzaal, Tweede Kamer).

De vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie besloten op 28 oktober 2004 dat onderzoek nodig was naar de parlementaire betrokkenheid bij de uitzending van Nederlandse militairen in het kader van de NRF en andere soortgelijke (toekomstige) multinationale snelle interventiemachten. Op 23 juni 2005 stemde de Tweede Kamer in met het onderzoeksvoorstel.

Doel van het onderzoek was na te gaan of de huidige procedure van parlementaire betrokkenheid bij besluiten tot uitzending van de Nederlandse militairen adequaat is in het geval dat het een deelname betreft van Nederlandse militairen aan de NRF of andere (toekomstige) multinationale verbanden, zoals de EU-Battlegroups. Conform de bij het debat over de Nederlandse deelname aan ISAF in Uruzgan aangenomen motie Van Aartsen-Bos is het onderzoek verbreed: de werkgroep heeft ook aandacht gegeven aan de aard en de reikwijdte van artikel 100 Grondwet over de betrokkenheid van het parlement bij het uitzenden van militairen.

De werkgroep is samengesteld uit de volgende leden: ? Van Baalen (voorzitter, VVD);
? Brinkel (CDA));
? Herben (LPF);
? Karimi (GroenLinks);
? Koenders (PvdA).

Griffier van de werkgroep is de heer Theo van Toor, adjunct-griffier van de Tweede Kamer.