Gemeente Nieuwegein

Meepraten over de inrichting van de openbare ruimte van de nieuwe Binnenstad: bijeenkomsten op 20 juni

Wethouder Binnenstad Bert Lubbinge stuurt vandaag 250 Nieuwegeiners een brief waarin hen wordt gevraagd mee te praten over de inrichting van de openbare ruimte in de nieuwe Binnenstad. De adressen zijn 'ad random' gekozen. Daarnaast zijn uitgenodigingen gestuurd naar het Wijknetwerk Binnenstad, de planbegeleidingscommissie, bewonersvereniging BVEBS, de winkeliers, de marktkooplieden, scholieren, leden van de Seniorenraad, leden van het platform gehandicapten, de Historische Kring Nieuwegein, de Bibliotheek, theater de Kom, de SWN en de leden van de gemeenteraad en de raadscommissies.

Om een goede discussie te kunnen voeren, is er een maximum aantal deelnemers per bijeenkomst. Er is nog wat ruimte voor extra aanmeldingen. Dus als u geen uitnodiging heeft ontvangen, en toch graag wilt meepraten, dan kan dat. Meldt u dan vóór 12 juni aan bij het secretariaat van het Projectbureau Binnenstad (030) 607 18 08. Bij voldoende animo organiseren we een extra bijeenkomst.

Er zijn twee bijeenkomsten op dinsdag 20 juni in kerkelijk centrum De Bron aan de Buizerdlaan in Doorslag:
- van 14.30 uur tot 16.45 uur

- van 19.00 uur tot 21.15 uur

Lees hier:

de uitnodiging
het programma van de bijeenkomsten

de achtergrondinformatie over wat we gaan bespreken en de randvoorwaarden

Wat is openbare ruimte?

De openbare ruimte is de ruimte tussen de gebouwen waar iedereen mag verblijven. Denk bij de inrichting van de openbare ruimte aan de winkelstraten, pleinen, straten en parkeergarages.

Wat is het doel van de bijeenkomsten?

Het doel is een lijst met aandachtspunten en aanbevelingen die we kunnen meegeven aan bureau B+B, de architect van de openbare ruimte in onze nieuwe Binnenstad. Zaken die aan bod komen zijn:


- Wat wilt u behouden?


- Wat vindt u belangrijk in de openbare ruimte?


- Welke sferen ziet u graag terug in de nieuwe Binnenstad en vooral wat bedoeld u dan precies met bijvoorbeeld het woord 'gezellig' of 'modern'?

Stappen om te komen tot het ontwerp van de openbare ruimte


1. Opstellen plan van aanpak (voor de zomer van 2006)

Vóór het opstellen van het plan van aanpak geeft u uw mening. Bureau B+B neemt de uitkomsten van de bijeenkomsten voor zover mogelijk mee in het ontwerpen van de openbare ruimte.


2. Het voorlopig ontwerp (medio september 2006)

Zodra het voorlopig ontwerp klaar is, presenteert de gemeente dit voorstel opnieuw aan de stad. Hierbij wordt aangegeven hoe de aandachtspunten en aanbevelingen uit de bijeenkomsten zijn verwerkt. We noteren nieuwe vragen, opmerkingen en suggesties en geven die opnieuw mee aan bureau B+B.
3. Het definitief ontwerp (eind 2006)

Zodra het definitief ontwerp klaar is, volgt weer een presentatie. Het college neemt het uiteindelijke besluit.

Wanneer zie ik als bewoner iets terug?

Nadat de gebouwen gerealiseerd zijn, wordt de omgeving ingericht. Dat is medio 2009 (de eerste Palmtoren) en later. Toch moeten we de openbare ruimte nu al ontwerpen omdat de gebouwen ook nu ontworpen worden. Alleen zo kunnen we de ontwerpen van de gebouwen en de openbare ruimte goed op elkaar afstemmen.


-2 juni 2006-
.