Gemeente Moordrecht


Inwonerraadpleging herindeling Moordrecht

Na de zomervakantie
De gemeenteraad van Moordrecht heeft op 27 april besloten om een inwonerraadpleging te organiseren over de bestuurlijke toekomst onder de inwoners van Moordrecht. U wordt bij deze inwonerraadpleging gevraagd welke fusie uw voorkeur heeft. De definitieve vraag wordt besproken in de raad van 20 juni aanstaande.

Deze week is afgesproken om de raadpleging onder Moordrechtse inwoners van 18 jaar en ouder na de vakantie te houden. In de week van 22 augustus valt er bij alle stemgerechtigde inwoners van Moordrecht een envelop in de bus met daarin: een informatiekrant waarmee u zich kunt informeren voordat u een keuze maakt, een antwoordkaart en een formulier waarop u uw mening nog kunt toelichten. In de informatiekrant leggen alle politieke partijen van Moordrecht hun standpunt over deze zaak nog eens uit.

De komende tijd wordt er op verschillende manieren aandacht besteed aan de bestuurlijke toekomst van Moordrecht. De meerderheid van de huidige gemeenteraad is ervan overtuigd dat de beste toekomstperspectieven voor Moordrecht liggen in een een fusie. Moordrecht is naar hun mening te klein om nu en in de nabije toekomst zelfstandig alle bestuurlijke en organisatorische opgaven aan te kunnen. Met welke gemeente(n) te fuseren: dat is nog de vraag. Die vraag legt de gemeenteraad graag aan u voor. Het is ook uw Moordrecht, uw toekomst.

Uiteraard informeren wij u de komende weken regelmatig via de gemeentepagina over dit onderwerp. Alle partijen en standpunten komen aan bod. Ook organiseren de politieke partijen twee openbare debatten, hangen we posters op en plaatsen we informatie op de website.

De gemeenteraad roept u allen op zich goed te verdiepen in het onderwerp, de debatten te volgen en na weging van alle `voors en tegens' uw mening te bepalen. En om, als u stemgerechtigd bent, uw stem uit te brengen bij de raadpleging na de zomervakantie. Uw stem doet er toe!

De inwonerraadpleging wordt na de zomer in opdracht van de raad uitgevoerd. Uiteraard schakelt de gemeente hiervoor een onafhankelijk onderzoeksbureau in. In het coalitieprogramma is aangegeven dat als een van beide varianten een voorkeur van 60% of meer haalt, de raad deze uitspraak zal volgen. Voorwaarde hierbij is wel dat minimaal 50% van de stemgerechtigde inwoners ook daadwerkelijk een geldige stem uitbrengt.

Ouderenmishandeling: je ziet het pas als je het gelooft

Dit artikel gaat over ouderenmishandeling. Want ouderen worden mishandeld. Voor veel mensen is dit gegeven nieuw en schokkend. Anderen hebben er wel eens van gehoord of er zelf mee te maken, in de eigen familie of als hulpverlener bijvoorbeeld.

Ouderenmishandeling wordt onderschat
Uit een eerste, grootschalig onderzoek naar het verschijnsel ouderenmishandeling van enkele jaren geleden, kwam naar voren dat maar liefst één op de twintig mensen van 65 jaar en ouder te maken heeft met mishandeling. Dit zijn jaarlijks 160.000 ouderen in Nederland! De mishandeling kan lichamelijk, psychisch of sexueel van aard zijn, of bestaan uit verwaarlozing of (financiele) uitbuiting. Dit percentage wordt beschouwd als slechts het topje van de ijsberg, zoals in de regel geldt voor (andere vormen van) geweld in de privé-sfeer. Ouderenmishandeling is nog een relatief onbekend fenomeen.
Plegers zijn vooral familieleden, met name partners, kinderen, kleinkinderen, neven en nichten.
De verwachting is dat ouderenmishandeling, door de vergrijzing en het feit dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, de komende jaren alleen maar zal toenemen. Het is met andere woorden: een omvangrijk probleem dat niet onderschat moet worden. `Je ziet het pas als je het gelooft'.

Probleem gezamenlijk aanpakken
Zelf zijn ouderen vaak niet in staat om iets te doen tegen hun mishandeling. De gemeente heeft het thema `Senioren en Veiligheid' reeds opgenomen is haar integrale veiligheidsbeleid. Bestrijding van ouderenmishandeling als onderdeel hiervan zal de komende jaren een prominente rol krijgen. Samen met andere (lokale) organisaties, die vanuit hun doelstelling of professie te maken hebben met ouderen (en dus ook met ouderenmishandeling) zal het probleem serieus ter hand worden genomen.

Meld- en Informatiepunt Ouderenmishandeling
Het meld- en informatiepunt Ouderenmishandeling geeft voorlichting over en verwijst bij het vermoeden van ouderengeweld door naar professionele hulpverleningsinstanties.
Voor Moordrecht is dit punt gevestigd in Gouda (GGD), tel 0182 - 545682. Informatie kan ook verkregen worden bij: www.huiselijkgeweld-hollandsmidden.nl of bij de gemeente, dhr. mr. M. Vink, tel. 0182-346104 of mvink@moordrecht.nl