Technische Universiteit Delft

PERSUITNODIGING
Mensaangedreven onderzeeër gaat voor nieuw wereldrecord

Op dinsdag 20 juni 2006 presenteren Delftse studenten WaSub II, hun nieuwe door menskracht aangedreven onderzeeër. De WaSub zal van 19 juli tot 23 juli deelnemen aan Human Powered Submarine Contest 2006 in Californië. Op 20 juni krijgen genodigden een voorproefje van wat er zich gaat afspelen in Amerika. U bent van harte uitgenodigd op deze presentatie van WaSub II.

WaSub is een studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwerp, de bouw en het racen met door menskracht aangedreven onderzeeërs. De boot heeft een torpedovormige romp waarin één piloot kan plaatsnemen, die op zijn buik ligt en zo hard mogelijk moet fietsen voor de voortstuwing van de onderzeeër. De onderzeeër stroomt vol met water en de piloot ademt door middel van persluchtflessen.

WaSub II is de opvolger van WaSub die tijdens de International Submarine Race 2005 in Washington zeven prijzen in de wacht gesleept heeft, en een nieuw wereldrecord voor de snelste eenpersoons onderzeeër vestigde. Dit jaar wil het team dat record verbeteren.

Om nog sneller te kunnen varen heeft het team nieuwe technieken toegepast. Er is een automatische piloot ingebouwd om de besturing makkelijker te maken zodat de piloot zich volledig kan richten op het zo hard mogelijk fietsen, de romp is beter afgewerkt en er is een 'variable pitch'. Dit laatste betekent dat de stand van de propeller aangepast wordt aan het vermogen van de piloot en aan de snelheid van de onderzeeër.

De race wordt gehouden in Amerika, in het Offshore Modelling Basin, in Escondido, Californië, van 19 juli tot 23 juli. De onderzeeërs zullen varen over een afstand van 90 meter, waarbij hun snelheid wordt gemeten over een interval ongeveer 10 meter.

De presentatie van WaSub II vindt plaats op dinsdag 20 juni, om 10.00 uur, in Buitenbad de Zien, Zienlaan 8 in (1911 TR) Uitgeest. Indien u aanwezig wilt zijn, verzoeken we u een berichtje met vermelding van uw naam en het medium dat u vertegenwoordigt te sturen naar wasub@oli.tudelft.nl.

Meer informatie is te vinden op wasub2.tudelft.nl, of te verkrijgen bij Kim van Klooster, persrelaties WaSub, tel. 015 278 2512 of 06 1436 4107, e-mail: kimvanklooster@gmail.com, of bij Karen Collet, persvoorlichter TU Delft, directie Marketing en Communicatie, tel. 015 278 5408 of 06 140 150 01, e-mail: k.collet@tudelft.nl.