Gemeente Amsterdam



Persbericht bij jaarverslag 2005

Arrestantenzorg in Amsterdam steeds beter

De arrestantenzorg in de politiecellen van regio Amsterdam-Amstelland wordt steeds beter. Dit is de voornaamste conclusie van het jaarverslag van de Commissie van Toezicht voor de Politiecellen Amsterdam-Amstelland. Vooral de concentratie van de arrestanten in drie goed geoutilleerde cellencomplexen (Hoofdbureau, Zuidoost en Noordwest) heeft tot overzichtelijkheid geleid. Een belangrijke verbetering van afgelopen jaar is de realisering van ambulante verpleegkundige hulp op de drie cellencomplexen. Het politiewerk wordt aanzienlijk ontlast nu de verpleegkundige kan worden ingezet voor eerste hulp, voor vragen over medicatie en voor contact met behandelende artsen. Het zou allemaal nog meer effect hebben als daadwerkelijk alle arrestanten steeds op de drie complexen aanwezig zijn. Het is ooit de bedoeling geweest dat arrestanten daar ook worden verhoord. Maar het personeel van de wijkbureaus laat toch vaak arrestanten 's ochtends vroeg ophalen van het cellencomplex om ze op het wijkbureau te ondervragen. Dat scheelt de politie reistijd, maar het betekent ook dat de arrestant een groot deel van de dag doorbrengt op een houten bank in een dagverblijf in het wijkbureau zonder verdere voorzieningen. Ook schiet regelmatig het ontbijt of de douchebeurt er bij in. Dit wordt door de commissie als een minpunt gezien. En er zijn nog andere minpunten. Zo hapert er nog steeds veel in de communicatie met het thuisfront van de arrestant. Ook beschikken vreemdelingen niet altijd over een document in een taal die ze begrijpen waarop staat waarom ze worden vastgehouden. Verder kwam het tweemaal daags bezoeken van de luchtplaats er vaak niet van. Het binnen verblijven in een rookruimte werd daarom ook maar als 'luchten' geregistreerd. Overigens heeft de korpsleiding inmiddels besloten dat er in het cellencomplex alleen nog maar buiten op de luchtplaats mag worden gerookt. Maar alles bijeen ademt het jaarverslag een sfeer van redelijke tevredenheid uit. De commissie zal controleren of de arrestantenzorg ook dit jaar weer beter wordt. De toekomst ziet er dus hoopvol uit.

Een exemplaar van het verslag kan worden verkregen bij het secretariaat van de Commissie, Directie Juridische Zaken, Stadhuis Amsterdam. Tel. 020-552 3573.

Inlichtingen over dit persbericht kunnen op 20 juni 2006 tussen 11:30 uur en 14:30 uur worden verkregen bij de voorzitter dr. mr. W. Huisman (bereikbaar via telefoonnummer 020-552 3573).

---- --