Gemeente Rotterdam

Nr. 122
20 juni 2006

Oud-premier volgt wethouder Roelf de Boer op

Lubbers voorzitter International Advisory Board Rotterdam

Ruud Lubbers wordt de nieuwe voorzitter van de International Advisory Board (IAB) Rotterdam. De oud-premier volgt in deze functie Roelf de Boer op, die wethouder Economie, Haven en Milieu is in het huidige College van B&W in Rotterdam. Zijn eerste taken als voorzitter liggen bij de voorbereidingen op de eerstvolgende IAB-conferentie, die van 1 tot 3 november in Rotterdam plaatsvindt.

De International Advisory Board is de internationale evenknie van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) en fungeert als klankbord voor het gemeentebestuur voor internationale economische ontwikkelingen. De IAB bestaat uit dertien mondiale persoonlijkheden met gezag, afkomstig uit het internationaal bedrijfsleven, kennisinstellingen en media.

Met hun brede, internationale kennis en ervaring toetsen de IAB-leden jaarlijks de economische visie van Rotterdam. Zij plaatsen deze in een internationale context, signaleren nieuwe kansen voor stad en regio en adviseren over strategie en aanpak. ,,Rotterdam bevindt zich in een bevoorrechte positie dat dit internationale gezelschap bereid is ieder jaar een aantal dagen kritisch mee te denken over de economische ontwikkelingen in de stad'', aldus wethouder De Boer.

De EDBR werd begin 2004 opgericht door het vorige College naar het voorbeeld van Singapore. In de afgelopen twee jaar heeft het adviesorgaan zijn waarde al meerdere malen bewezen. De toevoeging van de internationale component in de vorm van de IAB door Rotterdam is uniek in de wereld. De link tussen de beide economische adviesorganen wordt gevormd door Steven van Eijck, die het voorzitterschap van de EDBR en het vice-voorzitterschap van de IAB combineert.

Dit jaar vindt de IAB-conferentie voor de derde maal plaats. Eind juni kiest Rotterdam de thema's waarover de IAB zich tijdens deze conferentie zal buigen. Dit zijn thema's die cruciaal zijn voor de (groei van de) economie van Rotterdam en die de komende jaren de agenda zullen beheersen. Eerder deed de IAB aanbevelingen over de aansluiting van alle bevolkingsgroepen in Rotterdam, kansen voor jongeren, en de economische potenties van het samenwerkingsverband met zusterstad Shanghai.

De IAB bestaat momenteel uit 13 leden, te weten:

- Alexander Rinnooy Kan, aanstaand SER-voorzitter
- Ben Verwaayen, CEO van British Telecom
- David Chang, CEO van Philips China

- Eero Hostila, directeur van de economische ontwikkelraad van Helsinki
- Wai Fong Foong, trendwatcher en directeur van de GEM-group
- Gerlach Cerfontaine, president van de Schiphol Groep
- Joel Garreau, redacteur en publicist (o.a. Washington Post)
- Jorgen Randers, hoogleraar aan de Norwegian School of Management
- Kees van der Graaf, president Europa Unilever
- Rein Willems, president Shell Nederland
- Chin Nam Tan, secretaris Ministerie van Informatie, Communicatie en Kunsten Singapore
- Jenny Shipley, voormalig premier Nieuw-Zeeland
- Joan Clos, burgemeester van Barcelona

noot voor de redactie/