Provincie Drenthe

Mogelijke herontwikkeling olieveld Schoonebeek - GS aanvaarden milieueffectrapportage NAM
20 Jun 2006

Gedeputeerde staten (GS) van Drenthe en Overijssel en de minister van Economische Zaken hebben het milieueffectrapport (MER) over de mogelijke herontwikkeling van het olieveld bij Schoonebeek aanvaard. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) overweegt met nieuwe technieken opnieuw olie te gaan winnen uit het in 1996 verlaten olieveld. Om de benodigde vergunningen hiervoor te kunnen krijgen, moet de NAM de milieueffecten in beeld brengen. De colleges van GS en de minister hebben geconstateerd dat het MER aan alle eisen voldoet en in behandeling kan worden genomen. De NAM zal in 2007 - na de vergunningsprocedure - beslissen of de hernieuwde oliewinning door gaat.

Bij de MER-procedure hoort een inspraakmogelijkheid. Om te voorkomen dat de inspraakperiode samenvalt met de schoolvakantie wordt het MER op 8 september officieel ter inzage gelegd. Gedurende 6 weken daarna kan een ieder zijn zienswijze op het MER indienen.

Vooruitlopend op de officiële terinzagelegging organiseren de provincies, samen met de NAM en de gemeenten Coevorden en Emmen, twee informatiemarkten voor belangstellenden. Tijdens de bijeenkomsten gaan de provincies in op de procedures rond het project en geeft de NAM een toelichting op haar plannen en op de inhoud van het MER. De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 10 juli om 20.00 uur in de Wolfshoeve in Schoonebeek. Bij deze bijeenkomst zal het accent vooral liggen bij de gevolgen voor de directe omgeving van Schoonebeek.
De tweede bijeenkomst is op dinsdagavond 18 juli om 20.00 uur in disco Bays in Reutum. Daar zal de aandacht vooral uitgaan naar het transport en de injectie van het vrijkomende water in lege gasvelden in Twente.

Na de inspraakperiode brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit over het MER. Vervolgens zal de provincie Drenthe samen met andere bevoegde instanties beoordelen of de benodigde nog aan te vragen (milieu)vergunningen kunnen worden afgegeven aan de NAM. Op verzoek van de provincie Overijssel en de Minister van Economische Zaken coördineert de provincie Drenthe de procedures rond dit project.

Bijlage: samenvatting MER Herontwikkeling Olieveld Schoonebeek(PDF)