Rechtbank Maastricht


Rechtbank Maastricht spreekt vader vrij van doodslag en dood door schuld van zijn dochtertje

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van doodslag. Uit de gedraging van verdachte kan niet worden afgeleid dat hij willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaardde dat het slachtoffer de verweten handeling wellicht met de dood zou kunnen bekopen. De verdachte heeft immers niet op het gevolg willens en wetens gehandeld toen hij het slachtoffer bij zich in bed nam (op zijn borst legde) en hij daarna kwam te verkeren in een toestand van slaap waardoor van onbewustheid sprake was en dientengevolge van wilsgerichtheid ook geen sprake kan zijn geweest. Niet aannemelijk is geworden dat verdachte redelijkerwijs had kunnen of moeten voorzien dat hij, door zijn kind op de borst te nemen, in die toestand terecht zou komen.

Voorts spreekt de rechtbank de verdachte vrij van dood door schuld, nu niet gezegd kan worden dat verdachte, ook niet gelet op de algemene ervaringsregels, had kunnen komen tot de inschatting dat er sprake was van een levensbedreigende situatie.

De rechtbank acht wel bewezen dat verdachte zijn dochtertje gedurende haar korte leven van vier maanden meermalen met kracht stevig heeft beetgepakt ten gevolge waarvan zijn dochtertje onder andere meerdere ribfracturen (van verschillende ouderdom), een bovenbeen- en onderarmfractuur, kneuzingen en bloeduitstortingen heeft opgelopen.

LJ Nummer

AX8933

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 20 juni 2006 Naar boven