Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|20 juni 2006  |
|Nummer        |
|151           |

Oplossing in zicht bedrijventerrein Moerdijk

Op het huidige bedrijventerrein Moerdijk is de komende 20 jaar bijna genoeg ruimte om te voldoen aan de vraag naar bedrijventerreinen. De totale vraag naar bedrijventerreinen is (netto) 353 hectare. Vooral chemische bedrijven en procesindustrie kunnen de komende 20 jaar terecht op het huidige bedrijventerrein. Voor bedrijven in de grootschalige "droge" logistiek is er een tekort aan bedrijventerreinen. De vraag naar logistieke bedrijventerreinen is de afgelopen periode toegenomen, de vraag naar bedrijventerreinen voor de chemie en zwaardere industrie is afgenomen. Daarmee ligt de vraag op tafel hoe met de ruimtevraag van de grootschalige logistieke bedrijven moet worden omgegaan.

Dat is de belangrijkste conclusie in het onderzoek naar de ruimtebehoefte voor de verschillende typen bedrijvigheid in West-Brabant en in het bijzonder Moerdijk. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Brabant, de ministeries van Economische Zaken en VROM en de gemeente Moerdijk. Het is een verdieping van de ramingen van het Centraal Planbureau ten aanzien van de behoefte aan bedrijventerreinen in Moerdijk. Aan de hand van de rapporten wordt de komende weken een beslissing genomen over de locatie en fasering van de bedrijventerreinen. Provinciale Staten zullen na de zomer hun standpunt definitief bepalen.

De ruimtevraag is berekend op basis van een bovengemiddelde economische groei (+1% BNP). In het plan Moerdijkse Hoek was de verwachte vraag netto 420 hectare (600 hectare bruto). Het mogelijke aanbod op het huidige bedrijventerrein bedraagt maximaal 254 hectare netto, inclusief de gronden van Shell (137 ha), de Roode Vaart ( netto 44-71 hectare) en Lage Zwaluwe (netto 25 hectare) .

Keuzes
Kernachtig geformuleerd komt het erop neer dat de raming van de vraag naar bedrijventerreinen voor Moerdijkse Hoek te ruim is. De raming van het Afsprakenkader Zeehaven Moerdijk is in een aantal opzichten te beperkt. Er is een verschil tussen de beschikbare oppervlakte en de vraag naar specifieke bedrijventerreinen. Er is een tussenvariant nodig die aan alle belangen uit het Ontwikkelingsprogramma voor West-Brabant recht doet. Daarbij moet ook de ruimtelijke kwaliteit van de kern Moerdijk en de regio geborgd en verbeterd worden.




Provincie Noord-Brabant