Read Full Text: Joseph Semah in Museum van Bommel van Dam

Museum van bommel van dam

Middels het tentoonstellingsproject Read Full Text draagt Museum van Bommel van Dam Venlo opnieuw bij aan het generen van aandacht voor het multidisciplinaire onderzoek van beeldend kunstenaar en denker Joseph Semah in de wereld van Nederlandse kunstmusea. Centraal in Read Full Text staat hoe Semah de artistieke oeuvres van El Lisitzky en Barnett Newman duidt. De presentatie is te zien vanaf 10 juni tot en met 3 september 2006.

Weinig kunstenaars hebben zo'n omvangrijk onderzoeksveld als Joseph Semah (1948). Zijn oeuvre van onlosmakelijk met elkaar verbonden beelden en teksten getuigt van een imposante zoektocht naar de betekenis van menselijk bestaan. Hij wil het individu begrijpen in het heden, als deel van een gemeenschap met een eigen cultuur en een eigen geschiedenis. Bijgevolg is Semah nadrukkelijk geĂŻnteresseerd in de verhouding tussen mens en medemens - tussen het ik en de ander - en bestudeert hij ondermeer filosofie, mystiek, politiek, religie, ethiek en kunst.

Ik en de ander:
Bij zijn tekstkritische onderzoek naar het ik en de ander baseert Semah zich op een minutieuze lezing van allerlei 'teksten', een begrip dat voor hem zowel woorden als beelden omvat. De verrassende, soms gedurfde verbanden die hij legt tussen wetenschappelijke, religieuze en artistieke bronnen brengt Semah naar voren in een eigenzinnig oeuvre. Zijn beelden, tekeningen, installaties en teksten kunnen dan ook worden begrepen als een artistieke 'voetnoten', als persoonlijke commentaren met een reflectief, soms kritisch karakter. Semah ontwikkelt zijn inzichten bij voorkeur in dialoog met de ander. Zowel het houden van tentoonstellingen, performances en voordrachten, als het uitgeven publicaties beschouwt hij als mogelijkheden tot ontmoeting en gesprek.

Read Full Text:
In Read Full Text interpreteert Joseph Semah het beeldend werk van El Lisitzky en dat van Barnett Newman. Op grond van een nauwgezet bronnenonderzoek komt hij tot een originele lezing van hun oeuvre. Daarbij vraagt hij vooral aandacht voor invloeden van de joodse traditie in het werk van Lissitzky en Newman en wijst hij op betekenislagen in hun kunst die onder invloed van het westers, christelijke denken niet of nauwelijks aandacht hebben gekregen. Met zijn onderzoek wil Semah bijdragen tot een diepgaander inzicht in de oeuvres van de El Lissitzky en Barnett Newman. Door (indirect) de aandacht te vestigen op de misverstanden en controverses die voortkomen uit de gebroken banden tussen christendom en jodendom hoopt hij tevens bij te dragen aan onderling begrip en wederzijds respect.

Bij het project verschijnt een catalogus met bijdragen van diverse auteurs.

Joseph Semah: Read Full Text
10 juni tot en met 3 september 2006
Museum van Bommel van Dam

Open: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur Gesloten: maandag

Informatie en rechtenvrij beeldmateriaal verkrijgbaar bij Museum van Bommel van Dam, Paul Hermans.
T 077-351 34 57
E info@vanbommelvandam.nl
W www.vanbommelvandam.nl