Provincie Utrecht

GS overwegen herindeling in Vecht- en Plassengebied

20-6-2006 -

De versterking van de bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied is al geruime tijd onderwerp van gesprek tussen gedeputeerde staten (GS) van de provincie Utrecht en de colleges van burgemeester & wethouders in de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen en Maarssen. Deze gesprekken vormden een vervolg op de kwaliteitsmetingen die in 2005 zijn uitgevoerd in Abcoude en Breukelen. Abcoude kiest nu voor herindeling en GS stellen de statencommissie voor om binnen een Arhiprocedure te onderzoeken op welke wijze de bestuurskracht in het gebied kan worden versterkt. De Arhiprocedure is een wettelijke procedure waarbinnen verkend wordt of gemeentelijke herindeling gewenst en nodig is.

Kwaliteitsmetingen

De gemeenten Abcoude en Breukelen hebben in 2005 een kwaliteitsmeting uitgevoerd. Een kwaliteitsmeting geeft inzicht in de bestuurskracht. De conclusie van de kwaliteitsmetingen in Abcoude en Breukelen was dat de bestuurskracht van beide gemeenten versterkt diende te worden en dat vormen van samenwerking en gemeentelijke herindeling strategieën waren om die versterking te realiseren. Beide gemeenten kozen voor samenwerking. De gemeente Abcoude heeft na de
gemeenteraadsverkiezingen aangegeven te kiezen voor een gemeentelijke herindeling om de bestuurskracht te versterken. Dit kan niet los gezien worden van de bestuurlijke ontwikkelingen in het hele Vecht- en Plassengebied. De gemeenten in dit gebied werken al samen in het Samenwerkingsverband Utrecht-West en op deelterreinen intensiveren gemeenten hun samenwerking.
In Loenen is geen kwaliteitsmeting uitgevoerd omdat in het verleden al verschillende onderzoeken naar het functioneren van de gemeente hebben plaatsgevonden. Naar aanleiding van de uitkomsten van de kwaliteitsmetingen en eerdere onderzoeken hebben GS de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen laten weten dat versterking van de bestuurskracht nodig is en dat zij dat in regionale context plaatsen. Aan de gemeenten is gevraagd zelf een standpunt in te nemen over de wijze waarop dit het beste kan gebeuren.

Arhiprocedure
Naar aanleiding van de resultaten uit de kwaliteitsmetingen en de gesprekken die gevoerd zijn, overwegen gedeputeerde staten om in een Arhiprocedure te onderzoeken op welke wijze de bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied kan worden versterkt. GS stellen voor de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen en Wijdemeren te betrekken. Op 30 juni a.s. wordt dit voorstel aan de commissie Bestuur en Middelen voorgelegd. Als zij het voorstel onderschrijven, zullen GS na de zomer de commissie om instemming vragen om de Arhiprocedure te starten.

Voor de redactie:
Meer informatie: Mw. H. Koninkx-Schipper (adviseur Bestuurlijke organisatie), tel. (030) 258 2315 of dhr. H. Versteeg (adviseur Bestuurlijke organisatie), tel. (030) 258 3364

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 030 - 258 2007

Laatst gewijzigd op 06/20/2006. Paginabeheer: Karin Tuinman