Stichting Natuur en Milieu

Europese top neemt duurzaamheidsstrategie aan

Ondanks het politieke klimaat van het groeidenken is het Oostenrijks voorzitterschap van de EU er toch in geslaagd een klein succesje te boeken voor het milieubeleid. Op de Europese Raad van 15 en 16 juni 2006 namen de regeringsleiders een herziene strategie voor duurzaamheid aan.

De themas zijn: klimaat, vervoer, duurzame productie en consumptie, duurzaam hulpbronnengebruik, volksgezondheid, sociale cohesie en ontwikkelingssamenwerking. Naast herhaling van oude afspraken staan er enkele nieuwe afspraken in. Zo verplichten de lidstaten zich ertoe dat een groter aandeel van de overheidsaankopen in 2010 duurzaam is. Natuur en Milieu heeft gelobbyd voor dit resultaat.

Duurzame productie en consumptie is als nieuwe prioriteit toegevoegd en in 2007 moet de Europese Commissie daarvoor een concreet actieplan hebben opgesteld. Ook in 2007 moet de Commissie met meer informatie komen over de mogelijkheden de belastingen te verschuiven van arbeid naar grondstoffen en/of vervuiling. Een concreet stappenplan voor het afschaffen van milieu-onvriendelijke subsidies moet in 2008 klaar zijn.

Tenslotte is er een duidelijke 2-jarige beleidscyclus afgesproken en is er meer aandacht voor de kwaliteit van de nationale duurzaamheids strategieën. In december 2007 wordt de eerste tussentijdse voortgangsrapportage door de regeringsleiders besproken.

De aangenomen duurzaamheidsstrategie

Persbericht van het EEB (Europees Milieubureau, 16 juni 2006)

Publicatiedatum: 20-06-2006