Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Pretty Woman: laagdrempelig en uniek

Utrecht, 20 juni 2006 De publicatie Pretty Woman van NIZW Jeugd beschrijft een in de praktijk ontwikkelde methode om meisjesprostitutie aan te pakken. Het gaat om het project Pretty Woman dat in 1996 op initiatief van de Utrechtse organisatie Stade Advies voor jeugdwelzijnswerk van start ging. De aanleiding hiervoor was het gegeven dat politie, scholen en welzijnswerk zich in toenemende mate geconfronteerd zagen met meisjes die in de prostitutie gelokt werden, met valse papieren leningen afsloten of drugs smokkelden. Vaak ging het om meisjes die een relatie hadden met vriendjes die geld aan hen wilden verdienen, ook wel bekend als loverboys.

Methodiek en werkwijze van Pretty Woman zijn uniek in Nederland. Pretty Woman geeft voorlichting, individuele hulpverlening en groepshulpverlening aan meisjes en jonge vrouwen in de leeftijd van 12 tot 23 jaar die risicovolle contacten hebben (gehad) of dreigen te krijgen met jongens en jongemannen die hen dwingen zich te prostitueren. Deze laagdrempelige aanpak blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien en werd vorig jaar zelfs genomineerd voor de Nationale Jeugdzorg Prijs. Omdat de initiatiefnemers regelmatig vragen kregen over deze aanpak hebben zij NIZW Jeugd gevraagd om hun werkwijze te expliciteren, theoretisch te onderbouwen.

Methodiekbeschrijving
Dit heeft geresulteerd in de methodiekbeschrijving Pretty Woman. Praktijkvoorbeeld voor de aanpak van meisjesprostitutie. De auteurs maken duidelijk wat de werkwijze van Pretty Woman is en geven een theoretische onderbouwing om de methodiek overdraagbaar te maken. Daarbij gaan zij in op de problematiek van meisjesprostitutie, voorlichting en training, individuele en groepshulpverlening. De publicatie is bestemd voor uitvoerend werkers en gedragswetenschappers in de vrij toegankeljke en de geïndiceerde jeugdzorg, voor leerkrachten, jeugdwelzijnswerkers, beleidsmedewerkers en politici die meer willen weten over deze aanpak.

Presentatie
Op 4 juli 2006 is de presentatie van het boek Pretty Woman tijdens een viering van het tienjarig bestaan van Pretty Woman. Karina Schaapman, gemeenteraadslid in Amsterdam, is een van de gastsprekers tijdens de jubileumbijeenkomst.

Bestellen
Pretty Woman. Praktijkvoorbeeld voor de aanpak van meisjesprostitutie is geschreven door Karen Schwarze, Marianne Berger en Edith Geurts en verschenen bij uitgeverij SWP. ISBN 90 8560 038 3, prijs 13,50. De publicatie is te bestellen via de website van NIZW Jeugd.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling