Gemeente Amsterdam



G4 verontrust over mogelijk miljoenentekort bij uitvoering Wmo

Rijk deelt gemeenten te weinig geld toe uit het Gemeentefonds

22 juni 2006
-
Iris Reshef

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verwachten miljoenentekorten op onder meer de uitvoeringskosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze conclusie trekt de G4 op basis van de recent bekend geworden meicirculaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als deze voorlopige budgetten werkelijkheid worden, dan komt het voorzieningenniveau van de burgers in gevaar.

Tijdens de totstandkoming van de Wmo zijn gemeenten ten aanzien van de financiën veelvuldig met onzekerheden geconfronteerd. Vanuit het Rijk werd steeds benadrukt dat de invoering van de Wmo geen verkapte bezuiniging zou zijn. De berekende budgetten, zoals vermeld in de meicirculaire, zijn echter niet toereikend. Daarom heeft de G4 via een brief aan de verantwoordelijke minister en staatssecretaris het dringende verzoek gedaan om de beschikbare budgetten en subsidieregelingen in verhouding te brengen met de realiteit. Volgens de huidige berekeningen wordt het totale tekort in Amsterdam globaal geschat op ongeveer vier miljoen euro. In Den Haag zal dat oplopen tot ongeveer 8 miljoen euro.

Voor een adequate en zorgvuldige uitvoering van de Wmo is het cruciaal voor gemeenten dat zij over voldoende middelen beschikken. Het gaat namelijk om wezenlijke ondersteuningstaken voor inwoners zoals thuiszorg, maaltijdvoorzieningen, woningaanpassingen en mantelzorg. Ook burgers verwachten duidelijkheid van de gemeenten.

Download: de brief van de G4