Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

06/15 Den Haag, 22 juni 2006

Slechte bandenspanning kost automobilist 125 per jaar

Meer dan helft van Nederlandse automobilisten rijdt met te lage bandenspanning

52% van de Nederlandse automobilisten rijdt met te lage spanning op zowel de voor- als achterbanden. De meest extreme meting was een auto waarbij 80% onderspanning is gemeten. Bandenspanning van deze auto hoorde 2 bar te zijn maar de gemeten spanning was 0.45 bar.

Bij Shell stations in de Randstad controleerden specialisten van Goodyear en Euromaster begin juni in totaal 532 voertuigen op hun bandenspanning. Naast de bandenmeting kregen automobilisten advies over zuiniger rijden. Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van de automobilisten aanzienlijk in brandstofkosten kan besparen. Volgens TNO scheelt de juiste bandenspanning al snel 125 brandstofkosten per jaar bij een gemiddelde jaarkilometrage van 15.000 km. Autobanden gaan bovendien ook langer mee door met de juiste spanning te rijden.

Nederland ontspant in auto met muziek
Ook al is de bandenspanning van veel automobilisten te laag, spanning op de weg kan hoog oplopen. Uit het onderzoek blijkt ook dat luisteren naar een relaxt muziekje de populairste manier is (47%) om spanning op de weg te verwerken. 7% van de ondervraagden zegt ook wel eens ­met de ramen dicht- naar andere weggebruikers te schreeuwen. Slechts enkelen (3%) bellen een vriend of vriendin vanuit de auto om hun spanningen te delen.

Vakantiegangers: "Ontspannen op reis met juiste bandenspanning" Goodyear woordvoerder Ed van Proosdij zegt over de onderzoeksresultaten: "Met de juiste bandenspanning rijden is een kleine moeite en je haalt er snel voordeel uit. Er is hier zelfs een SMS service voor als geheugensteuntje. Zeker met het oog op het vakantieseizoen, is het aan te bevelen om ontspannen op reis te gaan met de juiste bandenspanning. Bij een volgepakte vakantieauto moet per definitie de bandenspanning verhoogd worden."

De juiste bandenspanning is slechts een van de manieren om zuiniger te rijden. Meer tips zijn te vinden in de brochure `Verder met Shell' of op de website www.shell.nl/verder. Shell, Goodyear en Euromaster zijn partners van `Het Nieuwe Rijden'. Het Nieuwe Rijden is een initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en SenterNovem; het programma heeft tot doel de CO2-uitstoot in het verkeer te reduceren.

**Einde bericht** Beeldmateriaal van Minister Peijs die de bandenspanning van haar auto meet bij de start van de landelijke bandenspanningscheck kunt u downloaden via: www.edelmanpr.nl/pressroom

Shell Mediacontacten Goodyear, Eveline Malherbe Euromaster, Mariel Reijrink T 070 - 377 8750 T 070- 312 1071 T 0570- 67 9761

media-nl@shell.com emalherbe@webershandwick.com Mariel.reijrink@nl.euromaster.nl

Meer dan helft van Nederlandse automobilisten rijdt met te lage bandenspanning

Beeldmateriaal van Minister Peijs die de bandenspanning van haar auto meet bij de start van de landelijke bandenspanningscheck kunt u downloaden via: www.edelmanpr.nl/pressroom


---- --